Trots att allt fler får jobb är det nästan stört omöjligt för vissa, särskilt förtidspensionerade.
Regeringen filar på nya förslag och statsminister Fredrik Reinfeldt kan tänka sig så kallade halvtaktsjobb.
Ekonomin går för högtryck, arbetslösheten sjunker och sysselsättningen är hög. Men fortfarande har funktionshindrade, invandrare, ungdomar och personer över 55 år svårt att hitta jobb.
Regeringens recept på problemet har bland annat varit nystartsjobb, som gör det billigare att anställa personer som varit utan jobb länge, och instegsjobb, där invandrare kan kombinera svenskstudier med jobb.
Men allra svårast är det för de förtidspensionerade. Runt en halv miljon människor har så kallad sjuk- och aktivitetsersättning och där behöver regeringen göra mer, tror Reinfeldt.
Själv tror han att "halvtaktsjobb" skulle kunna vara en lösning. Alltså jobb där det är okej att jobba i ett lägre, anpassat tempo.
Vi sitter i budgetförhandlingar där vi för precis den här typen av diskussioner, säger han vid ett besök på arbetsförmedlingen i Uppsala. Där får han träffa unga nystarts- och instegsjobbare och han får också höra att det på vissa håll i länet börjar bli svårt att hitta folk att anställa.
Just problemet med flaskhalsar är i fokus i de pågående budgetförhandlingarna. När arbetskraften börjar tryta blir det extra viktigt att också de som har svårast att komma in på arbetsmarknaden får jobb.
För att finansiera ytterligare inkomstskattesänkningar och andra förslag kan Reinfeldt tänka sig fler besparingar på arbetsmarknadsområdet.
Man kan fortsatt titta på att dra ner den del av arbetsmarknadspolitiken som vi inte tror är den mest framgångsrika, säger han.
Sjukförsäkringssystemet är ett annat område där det kan bli besparingar. Fredrik Reinfeldt vill inte kommentera hur diskussionerna går, men han tycker inte att det är konstigt att även sjukförsäkringar diskuteras, särskilt som de stora problemen på arbetsmarknaden ofta har en koppling just till sjukskrivningar.