Siffrorna kommer från en kartläggning som gjorts vid Statens Lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala. Forskarna har lagt ut övervakningsfällor i skogen och tagit barkprover.
Flest fällor har lagts ut där Gudrun härjade som värst, Småland och Halland. Fällor i Östergötland visar dock att ökningen av granbarkborrar är stor även här.
- Det har konstaterats ganska stora fångster i Östergötland och jag vet även att Ekoparken i Omberg är hårt drabbad, säger professor Bo Långström på SLU.
Granbarkborrarna föredrar döda träd och gynnades därför av situationen i skogen efter stormen Gudrun 2005. Mellan 2005 och 2006 beräknas antalet granbarkborrar ha ökat med sju gånger.
Eftersom det varit så varmt i år har ökningstakten varit ännu snabbare. Enligt forskarna kan granbarkborrarna i år ha tiofaldigats. När det inte finns tillräckligt med döda träd ger de sig på friska och det finns stor risk att det blir ännu större skador på skogen nästa år.
Det är dock flera faktorer som spelar in. Bara det faktum att det blir fler granbarkborrar behöver inte leda till en katastrof. Vädret spelar stor roll och de åtgärder som skogsägarna vidtar. Det säkraste sättet att bekämpa granbarkborrarna är att hugga ner och frakta bort angripna träd.
Vilka åtgärder som ska sättas in är inte bestämt. Olika alternativ utreds för närvarande av Skogsstyrelsen.