Stora brister i storkök

Flera av landets storkök uppvisar stora brister, enligt Livsmedelsverket. Verksamheten bedrivs i lokaler där grundläggande krav på hygien inte kan uppfyllas och nedkylning av maten görs på ett riskabelt sätt.

UPPSALA (TT)2002-09-05 06:07

Av de 44 storkök som verket har granskat underkändes åtta av tio, skriver Upsala Nya Tidning.

Granskningen är en del i ett stort projekt från Livsmedelsverkets för att förbättra matkvaliteten och livsmedelshygienen. Den visar stora brister i storkökens egenkontrollprogram. Inget av de 44 inspekterade köken var helt utan anmärkning.

Andra brister var att många kök saknade möjlighet till aktiv nedkylning, förekomst av skadedjur och att färdiglagad mat förvarades med icke tillagad.

Livsmedelsverket fann också att kommunernas kontroll brister. I 15 av de 44 köken hade ingen dokumenterad tillsyn gjorts de två senaste åren.

Bland köken som fått anmärkningar finns skolbespisningar, kök inom äldreomsorgen, lunchrestauranger och hotellkök. En del av köken lagade dagligen kring tusen portioner.

Livsmedelsverket ska nu ta fram ett underlag för bättre kontroller och tänker följa upp studien av storköken nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om