Fick hederstitel för jobb med kvinnor

På lördagen utnämndes Jenny Aakula till hedersledamot i Östgöta nation på Uppsalas universitet för sitt arbete med att uppmärksamma och informera om förlossningsskador.

Jenny Aakula fick utmärkelsen på lördagen.

Jenny Aakula fick utmärkelsen på lördagen.

Foto: Privat

Uppsala kommun2019-11-10 16:11

Sedan 2015 har Jenny Aakula, från Ödeshög, arbetat med att uppmärksamma och informera om förlossningsskador, något som gjorde att Östgöta nation på Uppsalas universitet valde att utnämna henne till hedersledamot på lördagen.

– Det var en fantastisk natt och kväll. Det var jätteroligt, säger Jenny Aakula. 

Jenny Aakula, har varken studerat på universitetet eller varit med i en nation, så för henne var det en överraskning att bli utnämnd till hedersledamot. Aakula säger att det som känns viktigast för henne med titeln är att när studenterna valde henne, valde de även att medvetet stå upp för kvinnor som får förlossningsskador. 

– När nationen tog det här jättestora beslutet att ta in mig som ledamot, gjorde man ett statement. Det kommer spegla hur framtiden ser ut framöver.

Jenny Aakula har i flera år arbetat med att uppmärksamma och informera kvinnor och män om förlossningskador med hjälp av sociala medier. För Aakula är det viktigt att kvinnor får informationen om vad en förlossning kan innebära, för att de själva ska kunna ta beslut om sin egna förlossning.

– Man ska ha rätt att kunna göra ett informerat val. 

Efter utnämningen säger Jenny Aakula att hon känner en ny kraft att fortsätta kämpa för kvinnor med förlossningsskador och deras rätt till information. 

– Det här förtroendet gör att jag vet att jag aldrig kommer sluta med det. Jag kommer aldrig inte agera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!