Under 1970-talet skulle flera mindre orter slås samman med huvudorten Åtvidaberg. I samband med detta flyttades länsgränsen söderut så att bland annat Gärdserum hamnade i Östergötlands län och Åtvidabergs kommun. (Samtidigt blev Björsäter en del av Åtvidabergs kommun). Inför sammanslagningen ville Gärdesrums kommun dokumentera hur människorna i det lilla samhäller levde och arbetade.
Projektet leddes av överlärare Axel Thyfors, kyrkoherde Halvar Sköld och folkskollärare Einar Hammarqvist. Det var tänkt att bli en bok, men det blev en film istället.
Den drygt en timme långa dokumentären visar ett lant- och skogsbrukssamhälle i full blom. Men arbetsmetoderna skiftar. Några använder häst och vagn, andra har traktorer och lastbilar.
I ett klipp sitter en kvinna på knä vid strandkanten och tvättar kläder. Ett hårt och slitsamt arbete. I nästa klipp står en kvinna och plockar tvätt ur en tvättmaskin.
– Intressant att se en tid då gammal och ny teknik möts, säger Roy Andersson, arkivarie på Brukskultur Åtvidaberg.
Ytterligare ett exempel är ett hushåll som använder vedspis och ett annat som nyss har fått en elspis installerad.
– Även om man inte har koppling till Gärdserum så är det väldigt intressant att se en bit svensk historia.
När man ser filmen inser man att mycket arbete var betydligt mer slitsamt. En hel del gjordes för hand, konstaterar Roy Andersson.
Filmen visar bland annat hur några tar upp is från sjön.
– Det skulle användas som kylmedel längre fram under vår och sommar. Det var innan frysen kom. Vi lever ett klart lättare liv idag.
Även barnen fick dra sitt strå till stacken. En sekvens visar när skolelever går ut och planterar skog.
Filmbesökarna får också följa med på en auktion där en ko ropas ut och korvförsäljaren gör bra affärer i vimlet.