Vattenexpert tar ställning i nyhetsbrev

Ingen anledning att oroa sig för dricksvattnet. Så lyder rubriken där vattenexperten uttalar sig i gruvbolagets nyhetsbrev.

Vättern.

Vättern.

Foto: Victor Franzén

UPPDATERAD 2014-12-012014-11-18 13:55

Måns Lindell är limnolog och sakkunnig på Vätternvårdsförbundet. Som sådan har han låtit sig intervjuas i senaste nyhetsbrevet för Tasman metals, gruvbolaget som vill bryta sällsynta jordartsmetaller i Norra Kärr mellan Ödeshög och Gränna.

Nyhetsbrevet skickas ut till de närboende och finns även att läsa i sin helhet på Tasmanmetals.se.

Debatt-artiklar, insändare, miljögrupper, många varnar för de katastrofala följder gruvan kan få för dricksvattentäkten Vättern. Men så ser inte Måns Lindell på saken, av nyhetsbrevet att döma. Vätterns vatten har egentligen aldrig varit så skyddat som nu. Med höga krav och säkerhetstänk påverkas inte råvattnet för dricksvattenproduktion av ny gruvverksamhet runt sjön, menar Måns Lindell.

I stället pekar han ut tre hotbilder för ekosystemets och däribland råvattnets framtid i Vättern: Klimateffekter, främmande arter som avsiktligt eller oavsiktligt kommer till Vättern samt miljögifter, som PCB, dioxiner och flamskyddsmedel.

Däremot ser Måns Lindell inte att ny gruvdrift kommer att utgöra något hot mot Vättern som dricks-vattentäkt, bara myndigheternas krav är tillräckligt höga. Han hänvisar även till att det funnits gruvdrift runt Vättern i flera 100 år, såsom Zinkgruvan i Askersund. Han litar på att myndigheter och miljödomstolar fattar beslut med goda säkerhetsmarginaler för att säkra dricksvattnet även i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!