Taggade gymnasister provar universitetsliv

Tre dagar fulla av forskningsmumma och populärvetenskapliga locktoner. I dagarna fylls Linköpings universitet av gymnasieelever från hela landet.

Fatima Finjal vill bli ambulansförare.

Fatima Finjal vill bli ambulansförare.

Foto: Tord Olsson

Universitetet2014-10-21 19:00

Hur lockar man ett par tusen gymnasieelever att börja läsa på universitetet? Till exempel genom att låta dem lyssna på en lektor i datalogi som berättar om Kinects överlägsenhet gentemot Wii. Och hur vår kroppsuppfattning sätter gränser för vad vi klarar.

– Vi är duktiga på att tajma rörelser, men inte på att positionera kroppen i rummet. Pekrörelsen på mobilen är perfekt för vad vi klarar, säger lektor Erik Berglund.

Under tre dagar, med början i dag tisdag, räknar Linköpings universitet med att ta emot 2 600 gymnasieelever. Evenemanget – som är årligt återkommande och i år ordnas för tolfte gången – kallas "Populärvetenskaplig vecka" och har till syfte att locka ungdomarna till universitetsstudier. En rad populärvetenskapliga föreläsningar och chans till avslappnat mingel med unga forskare och universitetsstudenter står på programmet.

En av föreläsarna är professorn och överläkaren Jan Marcusson. Han börjar med att be om en handuppräckning: vilka i salen har tänkt att läsa vidare?

– I min lilla ort i Norrland var vi två av alla i klassen som läste vidare. Här är det tvärtom, konstaterar han.

Föreläsningen handlar om hjärnan och kopplingen mellan intellekt och känsla. Samt om hur simultankapaciteten fungerar: att 90 procent blir rätt om vi ägnar oss åt en sak, medan bara 25 procent blir rätt om vi gör tre saker samtidigt.

– Gymnasister har inte taskigt minne, men ibland kan ni ha problem att fokusera ... säger han.

Ute i minglet får eleverna goda möjligheter att fokusera. Avril Kwet gör hjärnexperiment och får en snabb bild över var i hjärnan aktiviteten är som intensivast. Hon har åkt ända från Munkagymnasiet i Karlskoga, men har redan bestämt sig för att flytta till Linköping när hon går ut gymnasiet 2016.

– Jag vill gärna forska. Jag blir jättetaggad när jag är här och bara längtar tills jag får börja, säger hon.

I en annan del av C-huset sitter Benjamin Salander och Lucas Fredriksson och försöker nå ekvivalenspunkten genom att titrera bas med syra. De går till vardags tredje året på naturprogrammet på Hagagymnasiet i Norrköping. Lucas Fredriksson vinner.

– Det verkar spännande att forska och kemi är kul. Vi får se vad det blir. Men jag kollar i alla fall på bioteknik eller kemiteknik, säger han om framtida studieval.

Populärvetenskapliga veckan fortsätter onsdag och torsdag med 42 föreläsningar om allt från klimat och artificiell köttproduktion till idrott som socialpolitisk åtgärd. Självklart finns också universitetsstudenter på plats för att svara på frågor om hur det praktiskt fungerar att läsa på Linköpings universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!