Hon vill hjälpa tjejer in i naturvetenskapens värld

Eleonora Svanberg är 22-åringen från Linköping som både har fått ett kungligt stipendium och ska forska i Cambridge – samma sommar.

Tillbaka där allt började. Eleonora Svanberg påbörjade sin ledarskapsresa på Katedralskolan för fem år sedan, när hon startade Girls in STEM.

Tillbaka där allt började. Eleonora Svanberg påbörjade sin ledarskapsresa på Katedralskolan för fem år sedan, när hon startade Girls in STEM.

Foto: Emilia Rosén

Ungt ledarskap2021-06-22 18:00

Nyligen tilldelades Eleonora Svanberg stipendiet Kompassrosen som delas ut av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. Det var hennes arbete med föreningen Girls in STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) som låg bakom nomineringen.

– Jag blev väldigt förvånad, berättar Eleonora. Jag såg inte mig själv som en ledare, utan hade en bild av att en ledare skulle vara på ett visst sätt som jag inte alls kunde relatera till. Så det betyder så klart jättemycket. Det är starten på en ledarskapsutveckling som jag inte ens hade funderat på.

undefined
Nu är Eleonora en av de unga ledare som fått ta emot Kompassrosstipendiet. I sommar ska hon forska inom astrofysik på universitetet i Cambridge.

Idéen bakom Girls in STEM växte fram när Eleonora läste sitt andra år på Katedralskolans naturvetenskapliga program.

– Jag sökte mig till olika kurser och läger för att lära mig mer om universum. Men på vägen stötte jag på kommentarer och märkte att det inte fanns så många andra tjejer i de här sammanhangen.

Efter det tändes en gnista.

– Jag har alltid fått stöd för mitt matteintresse hemifrån, men jag vet att alla inte har det så. Många tjejer ser inte ens en teknisk eller naturvetenskaplig framtid som ett alternativ. Det fick mig att tänka att "om inte jag fixar det här nu, vem ska göra det då"?

Idag har Girls in STEM funnits i fem år, och de arbetar aktivt med att inspirera och motivera unga kvinnor och icke-binära till att satsa på naturvetenskap, teknik och matte.

– Vi jobbar mycket med att lyfta relaterbara förebilder. Det är något som saknas inom de här områdena. En av de få kvinnliga förebilder folk känner till är Marie Curie. Vi behöver någon mer modern än så.

Just förebilder är viktigt för Eleonora. Själv har hon inspirerats mycket av sin mamma, men också av sin handledare på gymnasiet, som gav henne en första inblick i forskarvärlden.

– När jag träffade henne insåg jag att jag också kunde ha en forskarframtid. Hon var så cool, vanlig och relaterbar. Hon visade att man inte måste vara på något speciellt sätt för att forska.

Idag är Eleonora själv en förebild för många unga kvinnor. Förutom att driva workshops och ett digitalt nätverk för Girls in STEM jobbar hon även med att inspirera i sina sociala kanaler, där hon har över 60 000 följare.

– Jag säger hela tiden att jag är en mattenörd. Jag vill visa att ett matteintresse inte är så stereotypiskt som många tror. Du måste inte vara en naturbegåvning och det går att gilla matte och andra saker samtidigt. Det är precis som allt annat, om du tränar så lär du dig.

undefined
Under intervjun kom en av Eleonoras TikTok-följare fram och hälsade. Hon berättade vilken viktig roll Eleonora har spelat som förebild för henne och många andra.

Något som alltid har fascinerat Eleonora är naturen. Hon beskriver sitt yngre jag som en fundersam och nyfiken unge som helst av allt tittade på stjärnor. Idag är hon en 22-årig student som läser matte och fysik vid Stockholms universitet, och hon är fortfarande lika nyfiken.

– Jag har ett verkligen ett jättestort intresse för att utforska universum.

I sommar tar hon det första stora steget mot forskarbanan, när hon påbörjar sin praktik på universitetet i Cambridge.

– Jag har kommit in på Philippa Fawcett-programmet, en sommarpraktik som vänder sig till kvinnor och icke-binära som vill forska. För min del blir det astrofysik. Det är perfekt eftersom det innehåller både matte och fysik.

Eleonora hoppas att sommaren i Cambridge ska bana väg för framtida studier.

– Drömmen är att få börja forska på riktigt, gärna i England. Sen kommer jag fortsätta jobba med Girls in STEM så länge det finns ett behov. Och så drömmer jag om att bli astronaut också.

undefined
Eleonoras råd till andra unga tjejer är att våga satsa på sig själva och sträcka sig utanför bekvämlighetszonen. "Hinder och svårigheter har inget att göra med din potential. Det betyder inte att du borde sluta med matte, utan det är bara en del av att lära sig", förklarar hon.
Vad är Girls in STEM?

Föreningen Girls in STEM startades 2016 av Eleonora Svanberg, Amanda Axelsson, Ella Scheer och Gabriella Rehme.

Föreningens mål är att ingen tjej ska välja bort STEM på grund av fördomar, för lite information eller brist på inspiration.

Med workshops, föreläsningar och digitala event vill de hjälpa unga att hitta likasinnade vänner och få en bild av vad STEM innebär.

Girls in STEM drivs främst på sociala medier och har över 500 medlemmar på plattformen Discord och drygt 2 000 följare på Instagram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!