Ungdomar lär äldre den nya tekniken

Problem med mobilen eller surfplattan? Nästa helg kommer en helt ny värld att öppnas för många äldre i Motala. Då ska ett nytt integrationsarbete där ungdomar lär ut teknik till seniorer att starta.

4 november 2016 12:45

Projektet som drar igång den 12 november i Motala bibliotek går ut på att nyanlända ungdomar ska lära seniorer hur internet fungerar med hjälp av datorer, surfplattor eller mobiltelefoner. På så vis ska de äldre få en djupare inblick i det digitala samhället och lära sig använda funktionella verktyg som exempelvis sociala medier, internetbank eller i princip vad som helst som har med IT att göra. På samma sätt ska de nyanlända få berikande erfarenhet i ett svenskt samhälle. Under den här veckan utbildas tolv stycken ungdomar till att bli IT-guider.

– Det här är en bra startväg för oss att nå våra mål. Jag vill bli dataingengör i framtiden, säger Ahmad Alyounes, ursprungligen från Syrien.

– Vi som är här använder datorer hela tiden, och det här är ett bra sätt för oss att anpassa oss till samhället och lära ut saker till andra, säger Esmeralda Gjonluly, född i Albanien.

Utöka verksamheten

Den utriktade målsättningen i Motala är att nå ut till 300-400 personer som behöver hjälp med teknikfrågor och samtidigt få 25-30 nyanlända ungdomar i sysselsättning under kommande år.

– Vi kommer att vara här varje lördag fram till 17 december, alltså veckan innan jul. Sedan är tanken att projektet ska fortsätta efter nyår. Vår förhoppning är att utöka verksamheten och komma ut till Borensberg och kanske även Tjällmo om det finns intresse och behov för det, säger IT-guides projektsamordnare Susanne Kastbom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Oliver Beckman