Timmerkris i hela Nordeuropa

Skogsindustrin våndas i det blida vintervädret. Tö och regn hindrar timmerbilarnas framfart på mjuka skogsvägar. En dyrbar kris hotar i ett läge då skogsindustrin har rekordproduktion och större råvarubehov än normalt.

Umeå2007-01-04 00:00

Skogsindustrin i hela norra Europa våndas i det blida vintervädret. Tö och regn hindrar de tunga timmerbilarnas framfart på alltför mjuka skogsvägarna.

En dyrbar kris hotar i ett läge då skogsindustrin har rekordproduktion och större råvarubehov än normalt.

De norska timmerlagren är på historiskt låg nivå och i Sverige duggar larmrapporterna tätt. Från finländskt håll säger man att skogsindustrin inte lider av råvarubrist ännu, men situationen kan uppstå om det milda vädret fortsätter.

Vissa pappersbruk i Europa har tvingats stoppa produktionen och andra har fått sänka farten. Då rullar miljonerna fort i väg.

Även i Ryssland och Baltikum har det varit svårt att få fram timret ur skogarna.

När råvaruleveranserna från skogen minskar blir det för fabrikerna att tära hårt på lagren.

Mildvädret skapar ett ekonomiskt och logistiskt problem. Det går bara att avverka och hämta timmer i vissa marker. Fuktkänsliga granskogar är ute ur bilden.

För skogsjätten SCA blev jul- och nyårshelgerna särskilt besvärliga.

Då ansträngdes våra möjligheter att trolla med knäna till max, säger Björn Lyngfelt informationschef vid SCA Forest Products i Sundsvall.

Han räknar ändå med att den värsta perioden är över.

Bland skogsindustrierna i Sverige är SCA för övrigt inte särskilt känsligt för leveransproblem eftersom bolaget har stora arealer egen skog.

Värre är det för mera importberoende bolag. Hittills tycks även de ha ridit ut stormen.

Skogsbolaget Mondi i Väja utanför Kramfors har tvingats lösa virkesbristen med akut import från Baltikum.

Råvarubristen har pressat Domsjö Fabriker i Örnsköldsvik till att slå av på produktionstakten och gå ned till en oönskad lagernivå.

Vid Billeruds fabrik i Karlsborg krävs 200 flis- och timmerbilar per dygn för att klara produktionen. Men under den senaste månaden har det bara kommit omkring 100 per dygn.

På de flesta håll behåller man lugnet än så länge. Men många i såväl Sverige, Norge och Finland talar om att nästa vecka blir avgörande - då måste kylan komma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!