Protester mot Riddarhyttans gruva

Umeå2003-11-14 14:12

Folk i byarna runt svenska Riddarhyttans planerade guldgruva Suurikuusikko i norra Finland protesterar mot att natriumcyanid ska användas i anrikningen.

I inget civiliserat land använder man cyanid numera. Vi har sett filmer som visar vilka enorma miljöskador cyanidanrikning kan medföra, säger skogsarbetare Erkki Kuusela till Hufvudstadsbladet i Helsingfors.

Riddarhyttans guldfyndighet i Suurikuusikko, tio mil nordost om Pajala, är en av de största i Europa.

Lars-Göran Ohlsson, vd för Riddarhyttan Resources, är allmänt förvånad.

Merparten av byborna vill ha gruvan. Vi har haft god kontakt med befolkningen och har inte upplevt något egentligt motstånd, mer än från några enstaka människor, säger han till TT.

Gruvan beräknas ge 120 jobb i den direkta brytningen, plus en kringeffekt på cirka 360 arbeten. Guldgruvan är angelägen för Riddarhyttans lönsamhet.

De som protesterar mot den anser att fisket är hotat, eftersom natriumcyaniden riskerar att komma ut i älven Seurujoki. De har hos domstol krävt att avloppsrören flyttas längre nedströms. Erkki Kuusela och andra bybor kräver att förvaltningsdomstolen i Vasa stoppar gruvprojektet.

Riddarhyttan har alla nödvändiga tillstånd från finländska myndigheter.

Vi anser att bolaget uppfyller kraven. Avloppsvattnet är så rent att det inte är nödvändigt att flytta utsläppsplatsen längre ned i älven, säger Sami Koivula från Miljöcentralen.

Erkki Kuusela anser att miljökonsekvensutredningen inte håller.

Metoden kan fungera på varmare breddgrader, men här kan temperaturen sjunka till minus 55 grader. Då sprids gifterna med ångmolnen, säger han.

Lars-Göran Ohlsson berättar att man gjort flera utsläppstester.

Vi har fått tillstånd att släppa ut 0,4 milligram natriumcyanid per liter. I testerna har vi alltid legat avsevärt under, i vissa tester har utsläppen legat nära noll eller på noll. Vårt mål är att det ska bli noll.

Att natriumcyaniden kommer att spridas med ångan när det är väldigt kallt, är fel. Den förstörs redan i processverket för att skydda miljön, enligt Lars-Göran Ohlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!