IF Metall säger ja till medlarnas slutbud, uppger förbundet. Därmed är lönenivåerna för stora delar av industrin de kommande tre åren fastslagna.
Skogs- och Träfacket säger ja till budet från de opartiska ordförandena, skriver förbundet i ett pressmeddelande. Budet omfattar runt 30 000 medlemmar inom sågverk, trä- och möbelindustrin.
Fem av de sex förhandlingsdelegationerna har sagt ja till budet. Gruvarbetarna har sagt nej. Att IF Metall säger ja innebär alltså att förbundet kör över gruvarbetarna.
Budet innebär löneökningar på 10,2 procent under tre år.
Arbetsgivarna inom gruvbranschen konstaterar att IF Metalls gruvnej till avtalet innebär ett avtalslöst tillstånd. Men enligt gruvarbetsgivarnas vd Bengt Huldt så kan inte gruvarbetarna vidta någon laglig konflikt om de inte får hela IF Metall med sig. Han tror också att IF Metall får problem internt.
Det går ju inte att acceptera att gruv får högre nivåer än övriga metallare, spekulerar han.
Gruvarbetarnas nej ställer också till problem för tjänstemännen inom gruvbranschen.
Nu är frågan hur vi ska lösa det här med tjänstemännen.
Också arbetsgivarna Skogsindustrierna säger ja till avtalet på sågverksidan.
"Lönenivåerna och arbetskraftskostnaderna är mycket höga men vi tycker det är viktigt att sluta avtal på industrins område. Vi ser positivt på att förslaget avser ett treårsavtal", skriver Skogsindustriernas vd Marie S Arwidson i ett pressmeddelande.
Enligt IF Metalls ordförande Stefan Löfven sker höjningarna av minimilönerna enligt ett särskilt system.
Det ger lägst 900 kronor och faktiskt 1 400 för en och annan individ, säger han.
Arbetsgivarna Trä- och Möbelindustriförbundet tycker att avtalet är dyrt.
"Vi är rädda för att det kan försämra företagens konkurrenskraft, men vi hoppas att det inte kommer att leda till personalneddragningar", skriver Leif G Gustafsson, vd för Trä- och Möbelindustriförbundet.
Han är däremot nöjd med att det inte blir någon fortsatt utbyggnad av arbetstidsförkortningarna.
Transports ordförande Per Winberg är rejält missnöjd med den nivå som Metall nu satt för resten av avtalsrörelsen.
Det bud som vi tog fram inom LO tog rimlig hänsyn till vad Sverige tål och därför är jag besviken över den här nivån. Det är också ett fruktansvärt svek från industritjänstemännen när deras ordförande Mari-Ann Krantz går ut och säger att hon badar i guld. Hon kan inte förhandla, säger Winberg till TT.