Det är godtycke som styr vem som får sjukpenning och vem som får avslag av Försäkringskassan.
En granskning av 115 fall som nekats sjukpenning i Västernorrland visar att lågutbildade och arbetslösa är överrepresenterade.
Främst är det tre faktorer som styr möjligheterna att få en ansökan om sjukpenning beviljad, visar granskningen som utförts på uppdrag av Handikappföreningarnas Samarbetsorgan (HSO) i Västernorrland.
Det gäller att ha en sjukdom som kan konstateras genom prover, att komma till läkare som har lärt sig att beskriva arbetsförmågan enligt Försäkringskassans krav och att ansökan granskas av rätt försäkringsläkare.
I Västernorrland stod en försäkringsläkare för 51 procent av avslagen.
Lättast att bli trodda har personer med hjärt-kärlsjukdomar. Betydligt svårare är det för personer där besvären inte visar sig genom prover. Exempelvis blev det avslag för två av tre smärtpatienter just med motiveringen att besvären var alltför subjektiva.
Försäkringskassan kräver att läkarintygen tydligt och konkret redovisar vilken arbetsförmåga den försäkrade fortfarande har kvar, något som ofta brister. Bara tio procent av läkarintygen i granskningen ger en någorlunda fyllig beskrivning av arbetsförmågan.
En majoritet av de som fått avslag är lågutbildade. Forskaren Berit Ydreborg tolkar detta som att avslagen huvudsakligen tycks drabba personer som har svårare att lägga fram sin sak på rätt sätt för sjukvården och Försäkringskassan.