Lappland Goldminers har träffat ett avtal med Scanmining om att överta Blaikengruvan. Därmed kan en hotande konkurs undvikas.
Vissa villkor måste uppfyllas för att avtalet ska gälla. Det ska var klart senast fredag den 23 november.
Uppgörelsen innebär att Lappland Goldminers skjuter till kapital och att banken gör vissa fordringseftergifter. Koncernen har cirka 360 miljoner kronor i skulder.
Blaikengruvan AB köps för en 1 krona och uppgörelsen garanterar ett 25-procentigt ackord för de oprioriterade borgenärerna i Blaikengruvan AB och Scanmining AB.
Nu hänger det mesta på ackordsuppgörelsen. Det krävs att 75 procent av fordringsägarna är med.
Det kommer att krävas en hel del för att få igenom det. Men vid en konkurs, som ju är alternativet, hade fordringsägarna inte fått något alls, möjligen med undantag från banken, säger Karl-Åke Johansson, vd i Lappland Goldminers.
Antalet fordringsägare är cirka 400, de flesta av dem har satsat små belopp.
Alla som har fordringar under 25 000 kronor får fullt betalt, förklarar Karl-Åke Johansson.
Lappland Goldminers har lämnat ett lån till Scanmining AB:s dotterbolag Scanmining OY som äger gruvan i Pahtavaara i Finland. Om villkoren för överenskommelsen uppfylls kommer Lappland Goldminers att förvärva även detta bolag inklusive Pahtavaaragruvan och all Scanminings övriga verksamhet.
Lappland Goldminers utreder även förutsättningarna för att lämna ett offentligt erbjudande till aktieägarna i Scanmining. Ett sådant erbjudande kommer innebära ett aktiebyte.
Ett 100-tal personer arbetar i verksamheten. Driften av anrikningsverket ska återupptas när villkoren för överenskommelsen är uppfyllda.
Karl-Åke Johansson säger att personalen ännu inte har informerats och påpekar att avtalet måste fullföljas först.
Han vill inte gå in på hur personalstyrkan kommer att påverkas om gruvan räddas.
De flesta kommer att behövas, men det kan bli vissa förändringar, säger han.
Fyndigheterna i området innehåller främst zink och bly, men det finns också guldmalm i området.
Scanmining har gått med stora förluster och handeln med bolagets aktier stoppades på Stockholmsbörsen i slutet av oktober. Mer än hälften av det egna kapitalet hade då förbrukats.
Driften av Blaikengruvan stoppades eftersom bolaget inte kunde betala sina underleverantörer.