Sparkraven inom landsting och kommuner slår hårt mot bemanningsföretagen.
Manpower Care lägger nu sin verksamhet på is i hela landet och bland annat Mälardalens Vårdpool varslar hela sin personal.
Det är tufft för många av våra företag som jobbar specifikt med vård. Kommunerna och landstingen är ju de stora köparna, säger Eva Östling Ollén, förbundsdirektör för bemanningsföretagen inom branschorganisationen Almega.
Bakgrunden är den ansträngda ekonomin inom kommuner och landsting. Flera av dessa har tidigare varit beroende av att tillfälligt kunna hyra in personal från bemanningsföretag. Nu har främst landstingen beslutat att sluta hyra in sjuksköterskor och läkare.
Manpower Care varslar totalt cirka 100 sjuksköterskor om uppsägning. Av dessa är 22 personer garantianställda, övriga har andra arbeten men har jobbat extra åt företaget.
Mälardalens Vårdpool i Gnesta varslar hela sin personal på 21 fast anställda.
Inom vissa landsting har man beslutat om ett totalstopp för inhyrd personal, medan andra väljer att begränsa användandet för att spara pengar.
Men även om det ser mörkt ut just nu inom branschen tror Östling Ollén på en ljusare framtid:
Jag tror att det här är en övergående fas. Sjukhusen kommer inte att kunna klara sig utan att ha extra personal inne. Och då är det mer kostnadseffektivt att använda bemanningsföretag än att själva sitta och ringa runt på morgnarna, säger hon.
Hon anser att landstingens verksamhet är i stort behov av en strukturförändring för att få ordning på bemanningsfrågorna.
Landets sjuksköterskor är organiserade i Vårdförbundet. Där är man kritisk till landstingens beslut om att stoppa användandet av inhyrd personal.
Hon anser att lösningen är kortsiktig och anar att en rädsla för konkurrensen om arbetskraften ligger bakom landstingens åtstramningar.
Att många sjuksköterskor sökt sig till bemanningsföretagen beror inte enbart på att de där kan räkna med högre löner utan på att de där upplever sig ha större inflytande över sin arbetssituation, enligt Vårdförbundet.