Bättre betalt för massaved i Finland

Umeå2003-03-09 18:30

I en nordisk jämförelse får de svenska skogsägarna minst betalt för den ved som används för tillverkning av pappersmassa.

En finländsk skogsägare får cirka 20 procent mer för sina leveranser, medan Norge intar en mellanställning, visar siffror från LRF Skogsägarna.

Under det fjärde kvartalet förra året låg priset för barrmassaved på omkring 260 kronor per kubikmeter i Finland. Genomsnittspriset i Sverige var cirka 210 kronor, bortsett från det transportavdrag som gäller från mellersta Sverige och norrut.

Skillnaderna är ännu större när det gäller granmassaved. Den finländske skogsägaren kan få mellan 25 och 45 procent mer för sin ved. I Finland låg priset på 330 kronor kubikmetern.

En förklaring kan vara att det råder huggsexa om massaveden i Finland och att skogsindustribolag i Finland har ökat råvaruimporten under de senaste åren. En annan förklaring kan vara att de stora skogsindustribolagen inte är lika dominanta i Finland. Privata skogsägare levererar en större del av råvaran i Finland.

Ägarstrukturen är kanske den viktigaste förklaringen. I Sverige ägs skogen i hög grad av skogsindustribolagen, det vill säga köparna av massaved. Och man kan se att priserna är högre i södra Sverige där bolagen äger förhållandevis lite skog, säger Magnus Niklasson, marknadsanalytiker på LRF Skogsägarna till TT.

Dieselkostnaden är också lägre i Finland, vilket sänker kostnaderna för virkestransporterna. Det ökar i sin tur industrins betalningsförmåga till skogsägarna.

Priserna på barrmassaved är ungefär lika i Sverige och Norge. I Norge betalas det dock betydligt mer för granmassaveden.

De svenska skogsägarnas ersättning för sågtimmer och massaved har halverats i reala termer under de senaste 25 åren, enligt Skogsstyrelsens statistik. Rationaliseringar i skogsbruket med i stort sett halverade avverkningskostnader har dock delvis kompenserat den negativa utvecklingen, skriver tidningen Skogsland.

Under de senaste åren har priserna varit högst i södra Sverige och lägst i mellersta Sverige.

Norrut i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland blir det lite bättre, säger Magnus Niklasson.

Prisnivån har legat still i Sverige sedan fjärde kvartalet 2002.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!