-- Vi måste diskutera hur det ska gå att kombinera arbetsliv och familjeliv, säger sociologen Mikael Nordenmark.
Trots en egen yrkeskarriär sköter svenska kvinnor fortfarande det mesta av hushållsarbetet och omsorgen om barnen, visar Mikael Nordenmarks forskning vid Umeå universitet. Det gäller även i familjer med hög inkomst, hög utbildningsnivå och som tror på jämställdhet, även om arbetsfördelningen är jämnare där.
-- Vi har under många år jobbat väldigt hårt, och framgångsrikt, för att svenska kvinnor ska komma ut på arbetsmarknaden. Men det har gjorts väldigt lite för att fördela ansvaret i hemmet på ett liknande sätt. Många kvinnor har nästan blivit inlurade i en situation där de ska satsa på arbetslivet och ändå får behålla ansvaret för familjelivet, säger Nordenmark som sammanställt sin forskning i en ny bok.
En förklaring till att svenska kvinnor uttrycker mer problem med att få de olika rollerna att gå ihop jämfört med kvinnor i länder som Storbritannien, Nederländerna och Öst- och Sydeuropa, tror han är just att svenska kvinnor jobbar mer och har mer kvalificerade arbetsuppgifter.
-- Men även om man jämför med kvinnor som jobbar lika mycket i andra länder så uttrycker sven- ska kvinnor mer missnöje.
Frågar man människor över lag finns en stor samstämmighet om att vi ska ha jämställdhet, konstaterar han.
-- Det kan också vara en förklaring till att just svenska kvinnor uttrycker missnöje. Man tycker att det är en självklar sak att vi ska dela på det här, men det ser inte ut så i verkligheten. Tittar man på hemarbete fördelas det traditionellt i alla länder, men skillnaden i Sverige är att det finns en övertygelse om att det är fel.
Det är när barnen kommer som skillnaderna blir uppenbara, visar hans studier. Bland män och kvinnor utan barn tycker tio procent att de skulle behöva minska sin arbetstid.
-- När familjesituationen förändras påverkar det nästan inte alls männens engagemang för arbetet. Kvinnor reagerar ofta med att gå ner på deltid och bland dem som ändå försöker jobba heltid säger 40 procent att de skulle behöva gå ner i arbetstid.
En individuell föräldraförsäkring, där halva föräldrapenningen reserveras för mamman och halva för pappan, skulle öka jämställdheten och få kvinnorna att må bättre, tror Nordenmark.
-- Mitt resonemang bygger på att det redan i dag finns strukturer som styr våra val eftersom det nästan är förutbestämt vilka val vi gör när vi får barn och ska arbeta samtidigt.
Från att ha varit negativ till skattesubventionerade hushållstjänster, har han mjuknat.
-- Åtminstone tycker jag det måste föras en diskussion. Man kan fråga sig vad det finns för vision politiskt sett om vilket samhälle vi ska ha när det gäller att kombinera arbetsliv och familjeliv.