Miljövänlig kostsparar inte miljön

Ett hushåll som börjar laga sin mat miljövänligt blir inte miljövänligare för det. Kruxet är att effekten äts upp då de pengar hushållet tjänar på en grönare diet läggs på annat som inte gynnar miljön.

UMEÅ (TT)2002-02-15 04:01

Det framgår i en doktorsavhandling om grön konsumtion av Eva Alfredsson, kulturgeografiska institutionen vid Umeå universitet.

Tanken var att ta reda på vad som händer om hushållen förändrar sina konsumtionsmönster och tar till sig en ny energieffektiv teknik.

Slutsatsen är att ett grönt konsumtionsmönster inte minskar energikonsumtionen och koldioxidutsläppen speciellt mycket.

Det kan till och med öka i vissa fall. Så blev det efter ett experiment där hushållen övergick till en grönare diet med mat som drar mindre energi när den lagas och ger mindre koldioxid- utsläpp. Pengarna som sparades lades på annat, till exempel resande, som inte var gynnsamt för miljön.

Lite bättre för miljön blir det dock om hushållen förändrar hela sitt konsumtionsmönster med mat, boende och resande. Förutsatt att det sker utan att den totala konsumtionen ökar.

På kort sikt kan då konsumtionen av energi minska med 8 procent och koldioxidutsläppen med cirka 13 procent. På lång sikt, fram till 2020, kan effekten bli högre om energitekniken utvecklas och blir bättre för miljön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om