"Skönt att skolan blir kvar"

Det är skönt att få ha kvar skolan och slippa åka jättelångt till en annan skola, tycker eleverna i Ulrika.Och lärarna är glada att politikerna tar sitt ansvar och sätter in frågan om skolan i sitt större sammanhang.

ULRIKA2003-12-10 05:29

-- Det här är inte en fråga om bara skolan, det är en landsbygdsfråga, säger Anders Wång som är lärare på skolan.

Fritiof Eriksson, Erika Nordström, Christin Lilja, Natalie Göransson, Vilma Glotte, Sara Karlsson och Isabella Härnkloo är elever i Ulrika skola och de vet att den under en tid hotades av nedläggning.

Nu vet de också att det inte blir så.

-- Det är bra för det här är en bra skola, säger de.

-- Den är liten och det är inte mycket tjafs och bråk här, säger Vilma.

Några av barnen, som Fritiof och Natalie, bor inne i Ulrika. De andra bor strax utanför. Det avståndet räcker tycker de. Det hade inte varit roligt att bussas långt till en annan skola.

Om Ulrika skola lagts ned och barnen skulle bussas till Nykil hade de med längst skolväg fått fyra mil till skolan enkel resa. Långa dagar för den som går på lågstadiet.

Natalie vet hur det kan vara. Hennes storebror som börjat i högstadiet åker nu, som alla äldre Ulrika-barn, buss till Skäggetorpsskolan och går upp tidigt och kommer hem sent.

Beröm till politikerna

Hotet om nedläggning av skolan har skapat oro bland barnen och övriga invånare, viss ilska och ett stort engagemang i Ulrika och bygden runt omkring. Läraren Anders Wång och kollegorna Johan Ståhl, Malin Pape och Anne-Britt Hult-Wång konstaterar att det blev en mycket stor uppslutning på mötet med politiker och tjänstemän från barn- och utbildningsnämnden i november.

Det var ett bra och sansat möte, tycker de och berömmer politikerna som kom ut i verkligheten, lyssnade och frågade. Särskilt lovordas moderate kommunalrådet Paul Lindvall som själv ringde och bad att få komma på besök.

Det handlar om bygden

Om bygden ska leva och folk ska våga flytta till Ulrika måste det finnas en skola, menar Anders Wång. Även om antalet barn sjunker i upptagningsområdet just nu, blir de fler på sikt.

Även skolans rektor Tomas Winberg, som också är rektor för Nykil och Sjögestad skolor, är glad och säger att en skola är avgörande för om folk ska bestämma sig för att flytta till trakten - och om de ska bo kvar. Han hoppas att ärendet nu är avgjort och att det inte kommer ett nytt nedläggningshot om ett år eller två.

Läraren Johan Ståhl hoppas att för stor skada inte redan är skedd. Ryktet om nedläggningshotet har spridit sig och kanske har det redan skrämt bort människor med funderingar på flytt till Ulrika.

"Vi lider med Sjögestad"

Vad som sker med Sjögestad skola som ingår i enheten är ännu inte klart.

-- Vi lider med Sjögestad skola, säger Ann-Britt Hult-Wång, som konstaterar att trenden att lägga ned små skolor sprider sig över hela landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om