Orten hurrade för sin brandstation

Fredagen den 8 juni 2018 blev en stor dag för det lilla samhället Ulrika. Linköpings kommun satte spaden i marken för den nya brandstationen.

Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande i Linköping hade anledning att vara munter. Nu byggs brandstationen i Ulrika, efter diskussioner i nära 20 år.

Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande i Linköping hade anledning att vara munter. Nu byggs brandstationen i Ulrika, efter diskussioner i nära 20 år.

Foto: Ulrik Svedin

Ulrika2018-06-08 20:00

– Nu får man väl ändå tro att det blir av när kommunen ställer till med ett sådant här jippo, säger stationsansvarige deltidsbrandmannen Christer Andersson.

Lite sammanbiten, för han har svårt att det är sant. Den gamla stationen är från 1957, och dagens moderna bilar kommer inte in vagnhallen. Det finns inga omklädningsrum.

– Nu får vi en räddningsstation med lektionssal, träningslokal och utrymmen för dusch och omklädning. Det är en otroligt stor skillnad. Det gör väldigt mycket för verksamheten, säger Andersson.

Första spadtaget togs på fredagen med pampig invigning av förskolebarnen i byn som sjöng sommarvisor och levererade sina egna skisser över hur de vill att brandstationen ska se ut. Teckningarna lades i en låda som planterades, alltså grävdes ned och bevattnades med släckvatten.

– När vi ser att det börjar gro så tar vi upp lådan och så ska teckningarna få hänga på väggen på den nya brandstationen i Ulrika, förklarade Susanna Roback, tf vd för kommunala fastighetsbolaget Lejonfastigheter, vid spadtaget.

Redan år 2000 var det aktuellt med en ny räddningsstation i Ulrika. Först 2008 fattades beslut att bygga, men resultatet dröjde och då krävdes en ny detaljplan. Sedan tog upphandlingen tid, byggkostnaderna drog över budgeten på nio miljoner kronor. Efter förhandlingar blev det klart att Åhlin & Ekeroth bygger stationen.

– Jag kan bara svara för den här mandatperioden, och då är det upphandlingen och att hitta en entreprenör som har tagit tid, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) till redaktionen.

I sitt korta tal till Ulrikaborna före spadtaget underströk hon att Linköping är en kommun med mycket inflyttning och att landsbygden är viktig. Sedan greppade byalagets ordförande, Beril Andersson, mikrofonen. Han redogjorde för några av alla framåt-tillbaka-turer som varit mellan åren.

– Vi hoppas på att kommunen vill fortsätta att samarbeta och bygga ännu mer här ute, nu när vi har kommit i gång, sa Bertil Andersson.

Christer Andersson är andra generationens brandmän i familjen. Hans pappa tillhörde också deltidskåren. Nu behöver man rekrytera fler, vilket chefen för deltidsbrandkåren, Marie Bäck Jigerström, är medveten om:

– Underlaget är inte så stort. Men jag tror att den nya stationen gör att vi får lättare att rekrytera kvinnor, bland annat eftersom det kommer att finnas bra omklädningsmöjligheter, säger Marie Bäck Jigerström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!