De har väntat i nio år

De börjar på allvar undra vad som är fel och vad som egentligen gör att det kommunala bolaget Lejonfastigheter aldrig bygger någon brandstation i Ulrika.

Arne Svensson ordförande i Företagarföreningen
Christer Andersson, deltidsbrandman
Bertil Andersson, ordförande i byalaget

Arne Svensson ordförande i Företagarföreningen Christer Andersson, deltidsbrandman Bertil Andersson, ordförande i byalaget

Foto: Per Olsson

ULRIKA2017-03-25 10:00

Den nya tomten bakom Ulrika museum ligger och väntar, detaljplanen har varit klar sen i december 2015 och egentligen är det redan bestämt att det ska byggas en ny brandstation i Ulrika.

Det beslutade Linköpings kommun redan 2008.

– Det är tråkigt för bygden att det inte kan komma igång, säger Arne Svensson, ordförande i Företagarföreningen i Ulrika.

Vid det senaste mötet i föreningen väcktes frågan om brandstationen av Bertil Andersson. Han är ordförande i byalaget och de beslutade att de båda föreningarna gemensamt skulle ställa frågan till kommunstyrelsen i Linköping. Ulrika ligger visserligen i kommunens utkant, men de vill gärna veta varför saken dröjer.

– Det verkar infekterat, ska det vara så svårt att bygga ett hus i Ulrika? säger Bertil Andersson.

Mycket i Ulrika bygger på ideella krafter, det är till exempel en förening som driver affären och håller bygden med bensin och bakom det mesta skymtar antingen Bertil eller Arne.

Som vanligt när tiden går och ingen vet något så uppstår gissningar.

– Jag tror att det handlar om ovilja, säger Arne.

– Jag tror det är pengar, fortsätter Bertil.

Deltidsbrandmannen Christer Andersson har deltagit i en del diskussioner och han vet att Lejonfastigheter har gjort en upphandling av bygget, men att den avbröts.

Lejonfastigheters kommunikationschef Angelica Falk bekräftar att upphandlingen avbröts i slutet av juni förra året. Orsaken var att de anbud som kom in var för höga.

– Nu håller vi på att titta på alternativa lösningar, om det är något vi kan förändra för att få ner kostnaden och sen måste vi ju diskutera det med vår kund också, säger hon.

Trots att det är ett kommunägt bolag som ska bygga och kommunen som ska hyra så är affären komplicerad. Innan Lejonfastigheter bygger tecknar de ett hyresavtal med kunden (kommunen). I februari 2015 fattade kommunstyrelsen i Linköping beslut om att godkänna ett 25-årigt hyresavtal med en årshyra på 632 000 kronor. Budgeten för bygget låg då på 9 miljoner kronor.

När sedan anbuden översteg denna summa så måste Lejonfastigheter förhandla om hyresavtalet.

– Vi måste förhandla med kunden om vad hyran ska vara och först när vi har ett avtal klart kan vi göra en ny upphandling, säger Angelica Falk.

Att detta planerade bygge har tagit så lång tid har flera orsaker, den avbrutna upphandlingen är bara den senaste komplikationen.

På samma möte i kommunstyrelsen som det ursprungliga beslutet fattades – i februari 2008 – så fattades också beslut om att bygga ny brandstation i Bestorp.

Den stationen var klar för inflyttning i november 2009.

Trångt. Bertil Andersson, 
Arne Svensson och 
Christer Andersson inne i brandstationen.
Trångt. Bertil Andersson, Arne Svensson och Christer Andersson inne i brandstationen.
Ulrika brandstation

Den nuvarande stationen byggdes 1957. Den var liten redan då och numera finns endast ett räddningsfordon som går att få in. Den bilen har dessutom försetts med minsta modellen på blåljus och lägre profil på däcken för att gå in på höjden. Dessutom måste backspeglarna fällas in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!