Då kan vindkraften bli verklighet: så ser processen ut

Allmänheten får två chanser att tycka till om vindkraftsplanerna. Nu under samrådet, men även i ett senare skede. Redan om ett år planeras tillståndsprocessen påbörjas. Då ska också kommunerna ta ställning.

Både Västerviks och Åtvidabergs vindkraftplan pekar ut Uknadalen som ett område där man bör vara restriktiv med att tillåta vindkraft, eftersom det kan påverka landskapsbilden.

Både Västerviks och Åtvidabergs vindkraftplan pekar ut Uknadalen som ett område där man bör vara restriktiv med att tillåta vindkraft, eftersom det kan påverka landskapsbilden.

Foto: Martina Gradian

Uknadalen2023-01-14 11:00

I början av december hölls två samrådsmöten i Falerums bygdegård. Där presenterades planerna och gavs tillfälle till frågor och synpunkter.

Senast 16 januari ska synpunkter lämnas in. 

"Synnerligen olyckligt", skriver en delårsboende sedan 1977 om planerna. 

"Dalens unika miljö förstörs. Vi boende kommer se och höra vindkraften hela tiden. Det blir ingen trevlig tillvaro", skriver en familj.

"Ett gigantiskt och uppseendeväckande disco" som "kommer synas i hela dalen och evigt förstöra denna unika dal", skriver ytterligare en samling familjer och boende i dalen, i en lång skrivelse som tar upp bland annat naturreservaten, fågellivet och kommunernas vindbruksplaner.

Efter samrådstiden ska bolaget Fred. Olsen Renewables fortsätta projekteringen och bland annat inventera naturvärden, fågelbestånd, mäta vind, utreda artskydd och beräkna ljud. Därefter fastställs vindparkens utformning. En miljökonsekvensbeskrivning görs innan bolaget ansöker hos tillstånd om hos länsstyrelsen, enligt tidplanen under fjärde kvartalet 2023. 

undefined
Bolaget räknar med att ansöka om tillstånd fjärde kvartalet 2023, och om tillståndsprocessen löper utan hinder skulle vindkraften kunna vara utbyggd om fyra-fem år.

Om ansökan är komplett kommer den att offentliggöras – kungöras, som det kallas. Då får boende, föreningar och andra berörda chans att yttra sig igen.

Det är också här kommunerna måste bestämma om de ska tillstyrka etableringen eller inte. 

Västerviks kommun tillstyrkte 2020 en etablering i Tribbhult. Ett år senare rev fullmäktige upp tillstyrkan. Kommunen använde sitt veto, men för sent, ansåg mark- och miljödomstolen. 

Det var visserligen lagligt att göra så, men länsstyrelsens tillstånd skulle baseras på kommunens första besked – och det blev alltså grönt ljus för vindkraften i Tribbhult. Processen är dock inte avgjord än, ett besked från mark- och miljööverdomstolen väntas under 2023.

undefined
Staffan Svanberg är Fred. Olsen Renewables projektledare för vindpark Orreklint.

Fred. Olsen räknar med att vindkraften skulle kunna vara utbyggd om fyra-fem år, om tillståndprocessen löper utan hinder.

Staffan Svanberg, projektledare för vindpark Orreklint skriver i ett mejl: "Vi är både ödmjuka och har stor respekt för att vindkraft väcker känslor, såväl negativa som positiva. Projektet är idag i ett mycket tidigt skede och vår ambition är att utveckla vindpark Orreklint med så god hänsyn till boende, natur och miljö som möjligt. Vår bedömning är att lokaliseringen av vindpark Orreklint är den mest lämpliga inom Åtvidabergs kommun. Vill poängtera att inget vindkraftverk kommer att etableras inom de riksintressen som finns utmed Uknadalen"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!