Bolaget: Ansöker om tillstånd innan årsskiftet

Tidsplanen håller. Fred. Olsen Renewables lämnar in tillståndsansökan om vindpark Orreklint innan årsskiftet.

Staffan Svanberg, projektledare för Fred.Olsen Renewables svarar ett mejl att det "är mycket intensivt för tillfället" och ber om att få frågor via mejl.

Staffan Svanberg, projektledare för Fred.Olsen Renewables svarar ett mejl att det "är mycket intensivt för tillfället" och ber om att få frågor via mejl.

Foto: Lotta Willsäter

Uknadalen2023-12-06 17:00

Beskedet kommer från Staffan Svanberg, projektledare för vindpark Orreklint – ett namn som kommer av en höjd inom ett område vid Uknadalen. Den första planen rymde 23 vindkraftverk om max 270 meter. 

Under hösten meddelade Staffan Svanberg i ett mejl att det inte är aktuellt att bygga 23 vindkraftverk längre, utan "betydligt färre".

Vi har sökt honom på telefon. Han svarar i ett mejl att det "är mycket intensivt för tillfället" och ber om att få frågor via mejl. 

Det gäller bland annat tillståndsansökan. 

När kommer den att lämnas in? 

– Vi ser ut att hålla den ursprungliga tidsplanen med ett inlämnande innan årsskiftet. 

Eftersom huvudparten av vindparken fortsatt är lokaliserad inom Östergötlands län kommer ansökan att hanteras av Länsstyrelsen i Östergötland.

undefined
Fred. Olsen tar ännu ett steg i sitt projekt vindpark Orreklint. Ansökan ska lämnas innan året är slut.

Miljöföreningen Rädda Uknadalen har många frågor och upplever oro. Svanberg får ta del av dessa. 

En rör elnätet.

– Vindkraften bidrar redan idag till stabilitet i elnätet och är ett bra komplement till mer reglerbar kraft såsom vattenkraften. Vindkraften kan dock bidra mer och det pågår arbete med att möjliggöra för vindkraften att ta en större roll i Svenska Kraftnäts stödtjänstmarknad. I tillägg sker en snabb utveckling av teknik inom exempelvis batterilagring.

undefined
Staffan Svanberg, projektledare för Fred.Olsen Renewables svarar ett mejl att det "är mycket intensivt för tillfället" och ber om att få frågor via mejl.

En annan fråga handlar om den utlovade bygdepengen.

– För Orreklint utgår 400 000 kronor per år, cirka tolv miljoner under vindparkens drifttid. Vi tror och hoppas att detta kan skapa stort värde för föreningar och organisationer som är verksamma i bygden.

Oron för buller besvaras delvis, men inte konkret gällande buller inne i bostäder:

– De beräkningar av ljud som utförs inom ramen för ansökan genomförs av ledande expertis inom akustik och enligt Naturvårdsverkets rekommendation avseende metodik. Det är samma princip efter det att en vindpark är uppförd, men då genomförs faktiska mätningar av ljudet. Överstigs 40 dBA (decibel) är det ett miljöbrott som kräver en åtgärd. För vindpark Orreklint visar beräkningar att parken klarar 40 dBA med god marginal.

Svanberg påpekar även att det är länsstyrelsens roll att granska ansökan och att de utredningar som utgör underlag för ansökan håller tillräcklig kvalitet.

Slutligen kommenterar han oron för framtida ägande av vindkraft:

– Fred. Olsen Renewables affärsidé är att vara långsiktig ägare till vindpark Orreklint under hela vindparkens livstid. Detta i likhet med de tolv vindparker som bolaget fram till idag utvecklat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!