På ett bord hemma hos Bengt Ståhlbom i Kolsebro ligger flera handlingar; Fred Olsens Renewables samrådshandling över vindpark Orreklint och kommunernas vindkraftsplaner.
– Man har på grund av försvarsintressen skjutit hela området närmare Uknadalen. Det är olyckligt, även de delar som ligger inom kommunernas utpekade områden, säger han.
Han lägger till artskyddsförordningen, som ska skydda och gynna arter som på något sätt hotas av människans verksamheter samt EU:s fågeldirektiv och miljöbalken.
– Hela dalgången är utpekat riksintresse för kulturmiljö och naturvård. Här finns mycket rovfåglar. Vi ser ofta havsörn i dalgången och andra fåglar i flyttstråk.
Sammantaget finns det starka skäl för kommunalt veto, menar Bengt Ståhlbom som mejlat fullmäktigeledamöter i båda kommunerna. "Det är uppenbart att den planerade vindkraftsetableringen med dess mycket höga kraftverk får en negativ påverkan på hela Uknadalen med dess riksintressanta miljöer", skriver han.
– Kommunerna bör stoppa detta så snart som möjligt, innan det läggs ännu mer pengar på projektet.
Först måste exploatören lämna in en formell ansökan.
– Så snart det är gjort bör kommunerna agera.
Bengt Ståhlbom bor i Linköping. Han köpte fritidshus i Kolsebro radby för 20 år sedan och vistas alltmer där.
– Uknadalen betyder jättemycket för mig. Den är speciell och ändrar sig efter väderleken. Ni skulle se dimmorna efter ett sommarregn.
Hur långt skulle du ha till närmaste planerade vindkraftverk?
– Ungefär sex kilometer. Jag skulle inte se något från huset, men från trädgården och från vägen här i byn skulle jag se allt.
Tanken, inte bara på det visuella utan även på buller, tar emot. Bengt Ståhlbom arbetar på Arbets- och miljömedicin på US i Linköping och var under drygt 20 år chef för enheten.
– Jag vet vad jag pratar om. Det finns folk som far illa av att bo i närheten av vindkraftverk. Bullerexponering kan förvärra stress och tinnitus. Även lågfrekvent infraljud kan ge problem. Infraljudet färdas långa sträckor för att sedan sätta gamla trähus i resonans och orsaka lågfrekvent buller inomhus.
Han väger orden, och säger svepande: "Jag vill inte framstå som en foliehatt", innan han fortsätter:
– Det finns inte vetenskapliga belägg idag för att man blir sjuk av just vindkraftsbuller, men man blir störd och det påverkar djupsömnen.