Reportern om vinterbad: "Trodde jag skulle frysa ihjäl"

Snön faller och isen ligger i bassängen vid hopptornet i Råssnäs. På bryggan står åtta kvinnor redo för att slänga sig i isvakarna vid stegarna och doppa sig plus jag själv som ska vinterbada för första gången i mitt liv samtidigt som jag undrar vad jag givit mig in på.

Marie-Anne Peterson gick ner i vattnet och tog ett simtag ut från stegen .

Marie-Anne Peterson gick ner i vattnet och tog ett simtag ut från stegen .

Foto: Victor Berlin

– Du tittar på oss som vi inte är kloka, säger badaren Marie Eriksson till mig. 

Det är några minusgrader i luften och på termotern som flyter på vattenytan i vaken står det noll grader. Enligt de vinterbadande kvinnorna har jag tur inför mitt premirärdopp– tydligen är det sådana här dagar som bad i iskallt vatten är som bäst. 

– Det är så här man vill att det ska vara. Det finns inget härligare än att bada isvak, säger Lina Johansson.

Det finns snart inte ett mediehus i Sverige som inte rapporterat om en de senaste årens stora trender nämligen vinterbadet. Många av badarna vittnar om fördelarna som de upplever. Enligt dem så blir man lugn, man blir friskare, känner sig mer hälsosam och motsägelsefullt blir man också varmare efteråt. 

Man får en harmonisk känsla i kroppen efteråt, säger Jenny Hedström och Mimmi Eriksson fyller i: 

– Mannen tror att han har en ny fru i bilen när vi åker hem för att han märker sådan skillnad på mitt mående.

undefined
Badgänget plus en nervös reporter som undrar vad exakt han har givit sig in på.

De säger att jag kommer uppleva den känslan men jag tvivlar lite.

Bakom gänget av badsugna kvinnor står makarna till två av kvinnorna. De bara skakar på huvudet när vi möter varandras blickar.

De badsugna däremot resonerar kring varför det verkar som om det är mest kvinnor som vinterbadar. Ganska snabbt hamnar de på att de kanske är lite mer öppna och mer intresserade av hälsa och olika hälsosamma trender. 

Jag tror att kvinnor generellt tänker lite mer på hälsan och att man tar hand om sig. Så därför tror jag att det är lite vanligare att vi vinterbadar, säger Marie-Anne Peterson och får medhåll. 

Efter intervjun med badgänget finns det ingen återvändo det är dags att hoppa i. 

En av kvinnorna säger att jag inte behöver om jag inte vill men jag har redan insett att det inte är något alternativ. Jag har ju själv föreslagit för chefen att jag borde testa att bada i stället för att bara intervjua dem.

– Vi ska bada mig dig nu, hörs en av dem ropa. 

undefined
Marie-Anne Peterson gick ner i vattnet och tog ett simtag ut från stegen .

Men först lite fotografering. Det tas simtag ut från stegen tills vakens iskant slås emot, ögonlocks sluts hos folk som bara fokuserar på att andas och vara i nuet. Leenden sprids och blickar byts mellan kvinnorna varefter de kliver upp. 

– Gud så skönt, säger Jenny Hedström och möts av instämmanden.

Därefter är det min tur att kliva i vattnet. Lite lätt förskräckt då jag normalt inte badar efter augusti månad i Sverige.

undefined
Sekunden efteråt for reportern som skjuten ur en kanon med sikte mot handduken och värmat.

Första steget ner i vattnet och kylan går genom hela kroppen. Musklerna stelnar mer för varje kliv ner på stegen. När vattennivån når bröstkorgen känner jag för en kort sekund hur det blir som en knut i bröstet och att min kontroll försvinner. Då hör jag hur badvännerna ropar ”tänk på att andas”, ”ta ett djupt andetag”. Jag suger in så mycket luft i lungorna jag bara kan och blir helt klar i huvudet igen.

Jag doppar mig ner till hakan. Det iskalla vattnet omger mig. Efter bara någon sekund klättrar jag upp för stegen som skjuten ur en kanon med siktet inställt på handduken och morgonrocken samtidigt som det sticker i hela kroppen av kylan möts jag av support från de glada badarna. 

Några minuter senare är jag påklädd och jag känner hur värmen strålar inifrån kroppen och ut. 

Efteråt frågar de om jag ska med och bada igen nästa vecka. 

Vem vet, man ska aldrig säga aldrig.

TV-inslag2022-01-19 20:00
Det här händer i kroppen

Kalla bad aktiverar också den bruna fettväven som finns kroppen vilket gör att vi blir bättre på att hålla värmen och tåla kyla. Det bruna fettet bränner även upp kalorier i stället för att lagra fett i kroppen vilket ökar metabolismen vilket kan bidra till att vi går ner i vikt exempelvis. 

Har man någon form av hjärt- och lugnsjukdom bör man inte vinterbada. 

Källa: Fredrik Nyström, proffessor i internmedicin och endokrinologi vid Linköpings universitet