Pelargonernas Mecka i Norden

Amatörerna söker det "vulgära" med stora blommor och starka färger. Proffsen vill ha blommor så små att de knappt syns.

Foto:

Tungelsta, Stockholm2007-05-10 00:00

Alla pelargon- och fuchsiafantaster vet vad Rockdala är. Med 300 pelargon- och 400 fuchsiasorter är de ledande i Norden. Fram till i höstas fanns företaget med alla sina moderplantor i Tungelsta utanför Stockholm. Nu är det dock Anders och Monica Wibrant, Wibrants Handelsträdgård, som övertagit produktionen med de förra ägarna som support under tre år.

Kostsamma moderplantor

Rockdala startade som ett rent postorderföretag för cirka tio år sedan, men eftersom kunderna kom ändå, startades en butiksdel. Nu i maj, när vi "vanliga" börjar se oss om efter blommor tilll trädgård och balkong har proffsen varit här för länge sedan. Det var i januari-februari som de botaniserade i växthuset utanför Norrköping i jakt på nya, exklusiva sorter.

Det är dyrare att köpa pelargoner här än i Ica-affären. Det beror på att det är kostsamt att hålla moderplantorna vid liv, sticklingarna måste "betala" för modern som är kvar.

Priset är 35-125 kronor per stickling beroende på hur lätta de är att föröka. Doft- och vildpelargoner hör till den senare kategorin. Ardens och Mrs Stapleton är exempel på knepiga sorter som har svårt att rota sig och växer långsamt.

Vanligaste och enklaste sorterna är enkel- och dubbelbladiga zonalpelargoner.

Vit smågurka

Förutom sticklingar produceras här vit smågurka, penséer, sommarplantor och julstjärnor.

När vi nu sammanstrålar med två verkliga proffs, ägaren Monica Wibrant och butiksansvariga Maria Tulldahl, passar vi på att söka svar som kan hjälpa även oss utan jättegröna fingrar.

- Men ha i åminne att gränsen mellan trädgårdsnörd och trädgårdsstörd är hårfin, skrattar Maria. Tvingar man hela bekantskapskretsen att kissa i en hink, och lägga papperet bredvid, för att använda urinen till trädgården, hör man till den senare gruppen.

Hur får man sina pelargoner att överleva vintern?

- Ta in dem när frosten är på gång, i oktober, och ge dem en liten skvätt vatten en gång per månad. Ljust och 3-7 grader är optimalt. Att det är ljust är dock viktigare än att det är svalt. Men om man inte har tillgång till svala utrymmen måste man satsa på extra växtbelysning eftersom värmen får plantorna att ränna iväg. Klipp ner dem i januari-februari när de börjar bli gröna och växa. Ska du ha dem som krukväxter klipp ner hårt och lämna bara 5-10 centimeter.

Vilken sorts gödning är bäst?

- Det spelar inte så stor roll, de som finns innehåller ungefär samma saker. Det är bara orkidéer och surjordsväxter, som rhododendron, som behöver specialnäring. Om man vill gödsla med urin gäller "en pink i en hink", så mycket ska urinen spädas. I augusti ska man sluta med kvävegödslingen och gå över till höstgödsel, utan kväve.

Hur övervintrar man fuchsior då?

- Till skillnad från pelargonen går fuchsian helt i vila och ska inte ha en droppe vatten förrän de blir gröna och börjar växa i. En bra tumregel är att där potatis trivs utan att skrumpna, mögla eller skicka skott - där trivs också fuchsian. Det kan vara jordkällare, trapphus eller ett vindsurtymme där det inte är alltför torrt.

- En annan metod är att gräva ner fuchsian. Gräv cirka tre decimeter och täck med löv eller halm. Eller bygg väldränerat på höjden, med torvblock. gräv upp den när tjälen släpper.

Sticklingar, när ska de tas?

- Bäst är att ta dem i augusti så att de hinner rota sig före vilan, alternativt när de börjar att växa efter årsskiftet.

Till sist det här med moderplantor. Jag var inställd på en vördnadsfull avdelning med jättelika pelargoner och fuchsior som år efter år ger ifrån sig sticklingar. Men så fungerar de inte.

- Moderplantor är bara "mödrar" i en säsong, sedan fyller vi på med nya moderplantor. Allt för att undvika sjukdomar. Ju äldre en planta är desto större risk för åkommor.

Åtminstone ett område där vi människor har något gemensamt med dessa undersköna blomster.

Östgöta Correspondenten · torsdag 10 maj 2007

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!