Det stora varslet på Saab får följder för underleverantören Lear.
Vi måste reducera personalstyrkan. Hur mycket går inte att avgöra ännu, säger Alf Johansson, platschef på Lear Corporation i Trollhättan.
Lears fabrik i Trollhättan har 800 anställda. De gör bilsäten och innertak till olika Saab-modeller.
Nu ska Saab bygga 9-3 och 9-5 på samma produktionslinje, i stället för på två. Då måste vi göra likadant med sätena. Vi är helt styrda av Saab. Det är bara fyra timmar mellan ordern från Saab och leveransen av ett säte, förklarar Alf Johansson.
Onsdagens varsel på Saab Automobile gällde uppsägning av 1 300 anställda.
Något mer varsel ska inte behövas, som vi bedömer det nu, säger Saabs informationschef Niklas Andersson.
Det är inte heller meningen att Saab ska bygga färre bilar. Tvärtom, man vill öka både försäljning och produktion. Men med tanke på årets miljardförlust måste utgifterna minska. Och när biltillverkare jagar kostnader, hamnar underleverantörerna ofta i skottgluggen.
Det krävs kontinuerligt en kostnadssänkning, det är inget nytt för den här situationen. Det finns en prispress på bilmarknaden och då måste det till en prispress på komponenterna som ingår i bilen, säger Niklas Andersson.
De svenska underleverantörerna till bilindustrin är organiserade i branschföreningen Fordonskomponentgruppen.
Det finns exempel där biltillverkaren krävt att underleverantören ska sänka sitt pris med fem procent per år, berättar Svenåke Berglie, vd på Fordonskomponentgruppen.
Samtidigt pågår en utveckling mot färre, stora underleverantörer, i stället för många små.