Läget på arbetsmarknaden i Trollhättan är inte lika kritiskt nu som vid det stora Saab-varslet 1992. På plussidan finns både filmproduktion och en utbyggd högskola.
Dessutom får vi i dag mera resurser till individuell hjälp åt dem som söker jobb, säger Carl Löfgren, chef på arbetsförmedlingen i Trollhättan.
Länsarbetsnämnden i Västra Götaland kommer att be om 170 miljoner kronor extra från Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams) för att hjälpa dem som drabbas av uppsägning på Saab Automobile. Ams deklarerade redan i onsdags, när varslet av 1 300 Saab-anställda kom, att man är beredd att sätta in extra resurser.
På torsdagen presenterades planerade åtgärder för 750 personer. Bland dem märks projektinsatser via folkbildningsförbund för 300 personer, arbetsmarknadspolitiska program för 200 personer, utbildning mot bristyrken för 100 personer och en kurs riktad mot högskolan för 100 personer.
Arbetsförmedlingens chef vill inte beskriva Trollhättan med omnejd som ett problemområde.
Det finns drygt 200 lediga jobb i kommunen, och sammanlagt cirka 400 i Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla. De flesta av dem är i den offentliga sektorn, främst vård, skola och omsorg, säger Carl Löfgren.
Högskolan i Trollhättan och Uddevalla, grundad 1990, har 450 anställda. Ny i området är även filmproduktionen i Trollhättan, som beräknas ge ungefär 1 000 årsarbeten i regionen.
Arbetslivsminister Hans Karlsson kommer att träffa representanter från både Saab och berörda fack, för att skaffa kunskap om läget.
Jag vill veta vad Saab själva tänker göra. De har förstahandsansvaret för sin personal, och för de möjligheter människor som eventuellt blir uppsagda får att med någon omställning hitta nya jobb. Jag förväntar mig att Saab tar ett ansvar, och jag har ingen anledning att tro att de inte tänker göra det, resonerar arbetslivsministern.