General Motors satsar miljardbelopp på att undvika uppsägningar hos Opel i Tyskland, men på Saab i Trollhättan kan många tvingas gå.
Det står klart efter torsdagens besked från GM om att 12 000 jobb ska bort i Europa de närmaste två åren.
Antalet övertaliga i det ramavtal som presenterades på torsdagen är detsamma som i varslet från oktober och besparingsmålet oförändrat 4,5 miljarder kronor eller mer. I Tyskland ska 10 000 jobb bort på två år, medan 2 000 försvinner vid GM:s anläggningar i Belgien, Spanien, Storbritannien och Sverige.
För att undvika uppsägningar i Tyskland har GM och de fackliga organisationerna kommit överens om att bilda ett utbildningsbolag, dit en stor del av de övertaliga överförs, att satsa på förtida pensioneringar, ett friställningsprogram och att lägga ut produktion hos andra bolag.
I Trollhättan varslades 540 redan när beskedet om neddragningsplanerna kom i oktober, men exakt hur många som måste gå väntas inte bli klart förrän under våren.
Men det blir inga fler varsel, säger personalchef Allan Rothlind på Saab Automobile till TT.
Däremot tror han inte att det går att undvika uppsägningar.
Vi är inne i en fas i förhandlingarna, där vi före jul- och nyårshelgerna kommer att visa företagets förslag på de nya organisationsstrukturerna. Därefter kommer vi att förhandla med de fackliga organisationerna och sedan gå vi in i en bemanningsfas.
Först i början av andra kvartalet räknar han med att förhandlingarna ska vara helt klara.
Jag ser i dagsläget inte att vi kan lösa övertaligheten med bara frivilliga lösningar utan vi kommer tyvärr sannolikt att tvingas till uppsägningar, säger Rothlind.
Det europeiska GM-fackets ordförande Klaus Franz uppgav när han på torsdagen informerade anställda i Rüsselsheim att det omställningspaketet som ska förhindra uppsägningar kostar GM en miljard dollar.
TT: Kommer de anställda i Trollhättan också att kräva att ingen sägs upp?
När vi kommer in i förhandlingarna ska vi naturligtvis också ha det som mål, säger Metallklubbens vice ordförande Chresten Nielsen som tycker att en del av de pengar GM satsar borde falla på Trollhättan.
Efter de neddragningar som nu är beslutade följer en bit in på nästa år uppgörelsen i kampen mellan Trollhättan och Rüsselsheim om vem som ska tillverka nästa generation mellanklassbilar från 2008.
Hur det drabbar eller gynnar Trollhättan är oklart.