Men klockan tickar. Både utländska och svenska intressenter har hört av sig till regeringen och anmält intresse för Saab Automobile.
Men klockan tickar.
Tillfälligt verkar i alla fall stridsyxan mellan regeringen och Saab vara nedgrävd.
Efter fredagens besked om rekonstruktion för Saab Automobile kom regeringen på måndagen med en hel delegation till Trollhättan för att prata med ledningen, facken, arbetare samt företrädare för kommunen och regionen.
Efteråt var tongångarna försiktigt positiva. Trots att näringsminister Maud Olofsson och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin inte hade med sig några löften om statliga lånegarantier som Saab så förtvivlat vill åt.
Regeringen vill inte riskera att få Saab i knät.
- Skälet är ju att GM har sagt att man släpper Saab 2010, säger Maud Olofsson.
- Om vi ska ha en chans att vända framåt måste vi ha en ägare att diskutera med.
Stolta över Saab
Enda klara nyheten var att regeringen nu tänker söka pengar från Europeiska Globaliseringsfonden. Den ger stöd först när folk har blivit arbetslösa. Det hoppas Saab slippa.
Men. Besöket verkade ha ingjutit mod. Ministrarna upprepade gång på gång hur stolta de är över Saab.
- Det känns som att de låsningar man känt tidigare är på väg att luckras upp. De betonar att Saab är viktigt för Sverige, säger Paul Åkerlund, verkstadsklubbens ordförande, till TT.
- Det är en viktig psykologisk signal, inte minst för presumtiva köpare av Saab, säger Trollhättans kommunalråd Gert-Inge Andersson (S).
Både regeringen och Saabledningen avslöjade att det finns flera som visat intresse för att investera i Saab. Enligt Olofssons statssekreterare Jöran Hägglund är det både utländska och svenska intressenter. Han bedömer flera som seriösa. Saabchefen Jan Åke Jonsson säger att intressenterna finns både inom och utanför bilvärlden.
Ägarfrågan prioriterad
Efter måndagens samtal har Saabledningen fått helt klart för sig att regeringen ser ägarfrågan som prioritet ett.
- Nu får vi ta oss an det snabbare än vi hade tänkt oss från början. Vi har ett antal intressenter som vi får börja bearbeta på ett mer detaljerat sätt, säger Jan Åke Jonsson.
TT: Är de beredda att gå in med pengar i ett bolag som har gått med förlust så länge?
- Det de ska äga är framtiden, inte historiken.
Näringsministern öppnade dörren något på glänt när det handlar om i vilket skede som staten kan gå in med lånegarantier.
- Det är inga vattentäta skott. Det pågår en ständig dialog med parterna, säger hon.
Samtidigt sliter Saab med sin affärsplan, där det ljusaste scenariot är en försäljningsminskning i år med 20-25 procent. Det finns också en mörkare bild. Både Hägglund och Olofsson tycker att affärsplanen är alltför optimistisk, bland annat vad gäller försäljningsvolymerna.
Tiden är på väg att rinna ut. Rekonstruktionsprocessen kan i ett första skede pågå i tre månader. Inom den tiden tror Jan Åke Jonsson på en lösning.
Saabarbetaren Peter Almqvist från Mellerud träffade inte ministrarna, men tyckte att något verkade ha hänt under dagen.
- Det verkar som att inte alla dörrar är stängda nu. Och jag är född optimist, säger han.