Bakom kravet på minskade kostnader och förbättrad lönsamhet står inte minst ägaren General Motors.
-- Det är naturligtvis en press på Saab att komma till lönsamhet, men den pressen är varken större eller mindre än den har varit, säger informationschef Niklas Andersson till TT. Andersson tillägger att både Saabs och GM:s ledning nu ser möjligheter att förbättra lönsamheten när den nya 9-3-modellen lanserats. Syftet är att i första hand hålla nere förlusten på en låg nivå nästa år
Produktionen är sedan ett par veckor uppe i maxtakt på 330 bilar om dagen vilket motsvarar 70 000 bilar om året.
-- Från fackligt håll är vi inte överraskade eftersom vi kunnat ta del både av ekonomin och försäljningssiffrorna. Och det har gått tungt, säger verkstads-klubbens ordförande Paul Åkerlund som ändå ser det som positivt att GM engagerar sig i Saabs verksamhet.
Själv är han tveksam till om Saab mäktar öka försäljningen från fjolårets 126 000 bilar till ledningens mål på knappt 130 000 bilar i år. Som det ser ut just nu lutar det snarare åt 125 000.
-- Men läget kan ju förändras snabbt, säger Åkerlund.
Facket bedömer ändå att förutsättningarna är betydligt bättre nu än för tio år sedan då det också var kris.
-- Vi har en modernare anläggning och bakom kulisserna finns ett produktprogram som är betydligt längre framme jämfört med 1993.
Saab investerade omkring fem miljarder kronor i sin fabrik i Trollhättan inför produktionsstarten för den nya modellen. Dessutom satsas över en miljard i marknadsföring bara på 9-3.
Under första halvåret nästa år presenteras cabrioletversionen som byggs i Österrike. Sedan följer en kombiversion och därefter en fyrhjulsdriven terränggående version.
"Det är ingen tvekan om att åtgärderna kommer att innebära ett minskat personalbehov och uppsägningar kan inte uteslutas.
2003 kommer att bli ett tufft år för Saab, men det är viktigt att ha klart för sig att de åtgärder vi kommer att vidta syftar till lönsamhet på kort sikt och att vi därmed säkrar den långsiktiga konkurrenskraften", skriver Peter Augustsson i ett brev till personalen.
Han konstaterar att förlusten under första halvåret kommer att leda till att även resultatet för helåret blir en stor besvikelse.
Sammantaget har Saab förlorat omkring 15 miljarder sedan 1990.