Hårt slag mot Trollhättan

När Saab Automobile på onsdagen varslade 1 300 anställda om uppsägning var det ett nytt hårt slag för Trollhättan, där Volvo Aero nyligen dragit ned med omkring 300 jobb.Ändå togs beskedet emot med fattning både av fack och kommunledning eftersom åtgärderna bedöms vara en förutsättning för Saabs överlevnad.

Trollhättan (TT)2002-11-28 08:30

n Invånare: 52 800 vid års-skiftet, vilket innebar en ökning med 1 600 under de tio senaste åren.

Näringsliv: En utpräglad industristad. År 2000 fanns 42 procent av arbetstillfällena inom kategorin "tillverkning och utvinning". Motsvarande siffra för riket som helhet var 19 procent.

Arbetslöshet: 3,3 procent var öppet arbetslösa 31 oktober, vilket var något färre än riksgenomsnittet. Dessutom var 2,8 procent sysselsatta inom arbetsmarknadspolitiska program.

Största arbetsplatser: Saab Automobile 7 200 (före onsdagens varsel), Norra Älvsborgs länssjukhus 2 300, Volvo Aero 2 200, Lear Corporation 800.

Pendling: De som pendlar till Trollhättan för att arbeta är cir-ka 5 000 fler än de som pend-lar ut från kommunen. (TT)

-- Ja, det stämmer att det är en överlevnadsfråga för oss, säger Saab Automobiles vd och ordförande Peter Augustsson till TT.

Han beskriver onsdagens varselbesked som tungt både för honom själv och för alla anställda, speciellt för dem som kommer att drabbas av uppsägningar.

Av varslen gäller 800 anställda i produktionen i Trollhättan. Det är en femtedel av arbetsstyrkan.

-- Företaget har lagt ett varsel på ekonomiska grunder, men vi har fortfarande en del jobb kvar att göra när det gäller att diskutera hur organisationen ska se ut och hur stora volymer vi ska tillverka i framtiden, säger verkstadsklubbens ordförande Paul Åkerlund.

Först i februari--mars bedömer han att det finns underlag för förhandlingar om vilka som ska sägas upp.

Färre bygger fler

Under tiden försvinner en del anställda på naturlig väg eftersom personalomsättningen ligger kring tio procent.

När de båda modellerna 9-5 och 9-3 snart ska monteras på samma tillverkningslinje innebär det i sig att personalbehovet minskar. Därför kan det vara möjligt att bygga fler bilar med färre anställda.

Augustsson räknar med en försäljningsökning från 125 000 bilar i år till 135 000 nästa år.

-- Men kommer vi upp i 170 000--180 000 klarar vi inte det med den bemanningen utan då måste fler anställas, säger Åkerlund.

Vd Peter Augustsson har fortfarande som mål att Saab inom några år ska sälja drygt 200 000 bilar om året. Det är en förutsättning för acceptabel vinst och uthållig lönsamhet.

Skäl för kritik

Var volymgränsen för att företaget ska gå ihop vill han inte ange. Personalminskningen sänker kostnaderna, men materialkostnaderna är också höga och måste pressas för att Saab ska bli lönsamt. Dessutom krävs ett mer omfattande samarbete med General Motors.

Paul Åkerlund säger att det finns anledning att vara kritisk mot ledningen för att kostnaderna tillåtits skena i väg så att förlusten blev 1,2 miljarder kronor under första halvåret och hotar att bli ännu större under det andra.

Han tycker ändå att det är positivt att GM engagerar sig i Saab och på kort tid satt till både en vice vd med omfattande befogenheter och en ny ekonomidirektör.

Svårt för tjänstemän

Vid onsdagens presskonferens tillkännagavs också att nuvarande marknadschefen Mikael Eliasson lämnar företaget vid årsskiftet och ersätts av Jan-Åke Jonsson som bli chef för försäljningen i Europa och Asien. Han kommer närmast från Opels kommersiella fordon.

Huvuddelen av de 1 300 varslade finns i Trollhättan, där Saab inklusive ett par dotterbolag har 7 500 anställda.

Även viss administrativ personal i Göteborg berörs, liksom några anställda på motorfabriken i Södertälje.

Sif-klubbens ordförande Lars Johansson oroar sig över möjligheterna att skaffa nya jobb för den administrativa personalen.

-- Teknikerna har det lite lättare.

Kommunalrådet Gert-Inge Andersson i Trollhättan informerades för några veckor sedan och kommer på torsdagen att presentera ett åtgärdsprogram från kommunens sida. Ams utlovade redan på onsdagen stöd till utbildningsinsatser.

-- Det är klart att läget är allvarligt men det är inte hopplöst, säger Gert-Inge Andersson till TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!