Trelleborg säljer sorgebarn

Trelleborg2002-04-02 13:27

Industrikoncernen Trelleborg gjorde sig på tisdagen av med två sorgebarn. Det gäller det amerikanska dotterbolaget Metech och formgodsverksamheten i brittiska Skelton.

Det preliminära avtalet om försäljning av Metech är ett led i Trelleborgkoncernens fokusering på kärnverksamheten, polymerrelaterad industri, framhåller koncernchef Fredrik Arp.

Det vi nu säljer är ett arv från tiden när vi ägde Boliden och arbetade med gruvor och metaller. Vi har sedan en tid tillbaka tydliggjort att vi inte ska hålla på med den här typen av verksamhet, säger han till TT.

Metallåtervinningsföretaget Metech ingick tidigare i Boliden. När Boliden börsintroducerades fick det tills vidare stanna kvar i Trelleborgkoncernen.

Det är investmentbolaget Viking, baserat i Sydafrika, som ingått en preliminär överenskommelse om att ta över Metech. Affären kan slutföras under det andra kvartalet i år.

Från slutet av 1980-talet fram till 1995 hade Metech en ledning som lurade både bolaget och kunder på stora belopp. Flera personer ur ledningen har dömts till fängelse för sin inblandning. Ytterligare några har dömts att återbetala pengar till den fond, som ska användas för att ersätta drabbade kunder.

Företaget har nyligen ingått en uppgörelse med den federala åklagarmyndigheten i Connecticut om att betala 12,1 miljoner dollar till samma fond. Pengarna är avsatta sedan tidigare och Trelleborgkoncernens resultat kommer därför inte att påverkas av uppgörelsen.

Hur mycket den tidigare Metechledningens brottslighet har kostat Boliden och senare Trelleborg går inte att uppskatta, enligt Fredrik Arp. Han betonar att detta är ett passerat kapitel, som inte inverkar på dagens verksamhet inom företaget.

På tisdagen meddelade Trelleborg även att bolaget säljer formgodsverksamheten i Skelton i Storbritannien till italienska Ilpea.

Verksamheten har ingått i affärsområdet Engineerd Systems och hade i fjol 60 anställda. I huvudsak tillverkas formgods till den brittiska vitvaruindustrin, och produktionen har belastat Trelleborgkoncernens resultat negativt under de senaste åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!