I höstas avvecklades flyktingboendet på Trehörna Wärdshus.
Ett boende som engagerade stora delar av de 340 bofasta i samhället Trehörna. 40 personer på flykt från krig flyttade in i Trehörna Wärdshus på Luciadagen 2015. Idag är har de alla flyttat. Många bor i de större städerna runt om i Östergötland.
Väntan. Det är ofta det som speglar ett asylboende.
I Trehörna såg man tillsammans till att väntan blev lite lättare. Undervisning och aktiviteter skapades med projektpengar, och med ideella krafter. ABF-kurs med svenskundervisning, språkcaféer, insamling av kläder, simskola, och så grannar emellan-luncherna.
Taims föräldrar Noor och Hasan flydde från Syrien, och var en av de familjer som bodde sin första tid i Sverige på orten. Nu bor familjen i en lägenhet i centrala Norrköping. Idag firar de Taims ett-års dag tillsammans med sina vänner i Trehörna.
– Vi har många fina minnen härifrån. Det känns som det här är en del av vår familj, säger mamma Noor Aldabi.
Snart börjar Noor läsa svenska igen. Då ska Taim börja på förskolan.
Pappa Hasan Eskandarani jobbade som programmerare i Damaskus innan kriget i Syrien. När de bodde i Trehörna praktiserade han på ett företag i Tranås. Nu söker han jobb för fullt.
– Våra vänner här i Trehörna har funnits till vår hjälp enda sedan den dagen vi kom hit, och även idag när vi flyttat. De har stött oss praktiskt, men framförallt med sin omtanke. Vi är så tacksamma för allt de gör för oss, säger Hasan.
Peter Frejhagen VD för Trehörna Wärdshus såg det som självklart att stå som värd för födelsedagsfesten. Hans verksamhet, Trehörna Wärdshus har nu återgått till hotell och konferensverksamhet.
– Vi har också nya spännande planer på gång inom bildingsområdet. Huset är trots allt en gammal skola, säger Peter Frejhagen.
Maten är framdukad och alla har satt sig till bords.
Saknar ni era vänner som flyttat från värdshuset?– Det blev så tyst, så tyst när de flyttat. Som tur är kan vi fortsätta ha kontakt med dem via telefonen och datorn, säger Elisabeth Gustafsson.
Gunni Karlsson hälsade på Taims familj i Norrköping bara för några dagar sedan. I förra veckan var hon och några fler Trehörnabor och hälsade på en annan familj från forna flyktingboendet i Finspång.
Vad har det betytt för byn med flyktingförläggningen?– Jag har faktiskt funderat på det. När vi hade våra träffar, pratade jag också med Trehörnabor jag inte pratade med annars. Tyvärr känns det som om vi är på väg tillbaka till det gamla. När jag tog min dagliga promenad med hunden när värdshuset var flyktingboende var det alltid något barn som vinkade från fönstren. Jag tittar fortfarande mot fönstren på promenaden, men nu är de inte kvar, säger Gunni Karlsson.
mia.karlsvard@ostgotamedia.se