Några löften om att skolan därför kommer att få vara kvar kunde de däremot inte få. Skolan finns fortfarande med bland de besparingsåtgärder som barn- och utbildningsnämnden kan tänkas genomföra.
Den lokala styrelsen för Trehörna skola hade bjudit in till mötet i onsdags. Förutom kommunalrådet Jan-Olof Gustafsson (c) kom barn- och utbildningsnämndens ordförande Alf Engholm (kd), nämndledamoten Lena Lago-Berg (s), ersättaren Claes Hultberg (m) och Irma Karlsson (s) från kommunstyrelsen.
De möttes av oroliga frågor från ett 20-tal föräldrar och skolpersonal. Sture Brolin, ordförande för den lokala skolföreningen, berörde några av de bristerna utredningen som barn- och utredningsförvaltningen gjort. Den beräknade årliga besparing på 800 000 kronor som en nedläggning av skolan skulle kunna ge för Ödeshögs kommun är inte realistisk, ansåg han.
De flesta föräldrar arbetar i Tranås och kommer att låta sina barn fortsätta där om Trehörna skola läggs ner. Endast 3 av 17 elever skulle fortsätta inom kommunen i Boets skola enligt skolföreningen.
Inte heller de yngre barnen skulle fortsätta inom förskolan i Ödeshögs kommun. Eftersom föräldrarna har skyldighet att själva lämna och hämta bar- nen skulle de också välja Tran-ås förskolor framför Ödeshög.
Alf Engholm genmälde att den nerlagda förskolan skulle kunna ersättas med familjdaghem i Trehörna. Hur det i sådana fall skulle gå med fritidsverksamheten förblev olöst.
Jan-Olof Gustafsson kastade fram idén om en lokal friskola där frivilliga insatser från föräldrarna skulle kunna hålla kostnaderna nere.
-- Bygdeskolorna har en högre kostnad per elev än Fridtjuv Bergskolan och det sticker i ögonen på en del, sade han.
En diskussion om kvaliteten blir sämre på en skola med få elever hettade till ordentligt. Claes Hultberg ansåg sig finna belägg för det i Skolverkets utredningar men fick mothugg från föräldrarna och läraren Ann-Cathrine Dahlqvist.
Föräldraföreningen driver idén att profilera Trehörna skola för barn med läs- och skrivsvårigheter. Den lugna miljön är en mycket bra förutsättning, tycker den.
Föräldrarna ställde sig positiva till en skattehöjning om den kan rädda situationen för skolan. Frågan väcktes om det är lämpligt att satsa på en flyttning av kommunkontoret när den kommunala ekonomin är så dålig. Jan-Olof Gustafsson svarade att en samordning av administrationen till centrum kan innebära en stor besparing för kommunen eftersom arbetet då kan rationaliseras och dubbelarbete undvikas.
-- Det är viktigt att inse att investeringskostnader inte är det samma som driftskostnader, sade han. Därför ska kostnaden för det nya kommunhuset inte blandas ihop med kostnaden för att driva skolan, menade han. Vad investeringskostnaden för det nya kommunhuset blir ville han inte gå in på eftersom det kan ge signaler åt eventuella anbudsgivare. Enligt Klas Hultberg kommer den att ligga betydligt under de 10 till 15 miljoner det varit tal om tidigare.
Sture Brolin sammanfattade slutsatserna från mötet. Några önskemål var att skolutredningen skulle kompletteras med en enkät bland föräldrarna, att samtliga mindre skolor utreds och vad en nedläggning av dem skulle innebära, likaså vad som skulle ske om upptagningsområdena ändrades.