Hbtq-profil på ny folkhögskola

Trehörna Wärdshus är på god väg att bli folkhögskola med Hbtq-inriktning. Till hösten förlägger Marieborgs folkhögskola en allmän kurs för 20 elever till Trehörna.

Peter Frejhagen. Han har bara hört positiva reaktioner om skolplanerna.

Peter Frejhagen. Han har bara hört positiva reaktioner om skolplanerna.

Foto: Mia Karlsvärd

trehörna2017-05-05 05:00

– Vi hoppas att ytterligare två folkhögskolor ska låna ut deltagarveckor till oss så att vi får möjlighet att ha två klasser igång redan till hösten, säger Peter Frejhagen.

Det är han som äger värdshuset (egentligen mer hotell än värdshus) och som ligger bakom initiativet att i olika steg förvandla värdshuset till folkhögskola. Det är nämligen inte så att det går att starta en ny folkhögskola över en natt utan Trehörna folkhögskola kan bli en självständig folkhögskola tidigast vårterminen 2019.

Lika fullt är det så att det kommer att se ut som en folkhögskola i värdshuset redan till hösten. I och med att det blir möjlighet till internatboende (egna rum) upphör värdshusverksamheten och lokalerna hyrs ut till Marieborgs folkhögskola.

Hur tas detta emot i Trehörna?

– Jättepositvt. Det folk hela tiden säger är "då får vi skolan tillbaka” och byalagets ordförande Sture Brolin, som är pensionerad gymnasierektor, är rent lyrisk.

Peter Frejhagen tror att den positiva reaktionen också hänger samman med perioden av asylboende, när Trehörnaborna kom till värdshuset och deltog i olika aktiviteter, och att de ser sådana möjligheter även med en folkhögskola.

En ideell organisation, med en styrelse på nio personer har valts, och som ska rekrytera personal. Marieborg blir arbetsgivare och formell hyrestagare. Ordförande för organisationen är Peter Frejhagen

Han har varit engagerad i bildningsväsendet och Hbtg-rörelsen i hela sitt vuxna liv, och anser att ökade kunskaper både är verktyg för förändring och bästa sättet att motverka fördomar, så för honom är det en dröm att få vara med om att bygga upp en folkhögskola.

Han talar om en normkritisk och intersektionell folkhögskola.

Vilka hoppas ni ska söka till skolan som elever?

– Målgruppen är de som upplever sig som avvikande från normen. Vi vill inte särskilt peka ut Hbtq-personer.

Räknar du själv med att undervisa?

– Ja.

Peter Frejhagen säger att det även planeras för Komvux-kurser och etableringskurser för nyanlända.

Det vore synd att säga att Trehörna ligger utmed allfarvägarna, men linjebussarna mellan Tranås och Ödeshög gör alla en avstickare in i Trehörna samhälle.

Det vore likaledes synd att säga värdshuset blir en spartanstk utrustad folkhögskola. Gym, spa, bubbelpool, bastu, och med Trehörnasjön precis utanför knuten...

Hbtq och intersektionell

Hbtq är en vedertagen initialförkortning för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner.

Regnbågsflaggan är en vanligt Hbtq-symbol.

Peter Frejhagen har tidigare byggt upp och skapat HBT-S Sverige som förbund (förbund av socialdemokratiska HBT-föreningar) och var dess förste förbundssekreterare i fyra år. I dag är han distriktsordförande för HBT-S Östergötland och var initiativtagare till Regnbågshuset i Linköping.

Ett intersektionell perspektiv ställer frågor om hur makt och ojämlikhet vävs in i uppfattningen om identitetskategorier som kön/genus, sexualitet, ålder, klass, funktionalitet och etnicitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!