Det är väl egentligen ingen skillnad.
Det finns flera mindre orter i Sverige där det över en natt skapats ett boende för flyktingar. Mindre samhällen där befolkningen ökat markant från den ena dagen till den andra. Där man på promenaden genom byn helt plötsligt hör fler språk blandas med varandra. I Trehörna har många av bygdens 340 bofasta anslutit sig, de hjälper till på alla möjliga sätt sedan byn fick ett asylboende i Trehörna Wärdshus.
– Det är naturligtvis synd att människor måste fly. Men det här har fått hela bygden att leva upp, säger Kalle Bäck professor i historia, författare och Trehörnabo.
Väntan. Det är ofta det som speglar ett asylboende.
Här väntar också de asylsökande familjerna på besked. Trehörnaborna, Peter Frejhagen, och de anställda på asylboendet har under de här månaderna gjort väntan mer dräglig.
Peter Frejhagen som är Vd och ägare till Trehörna Wärdshus som driver asylboendet sökte projektpengar.
Undervisning och aktiviteter skapades med projektpengarnas hjälp och med ideella krafter. ABF-kurs med svenskundervisning, språkcaféer, insamling av kläder, simskola, och så grannar emellan-luncherna.
Intill sjön i Trehörna ligger Lusthuset. Byalagets samlingslokal. Ett hus som är stort nog att fyllas med vänner som känt varandra hela livet, blandat med nyvunna vänner.
Utanför sitter Kicki Svenberg och Gunni Karlsson. Det är strax dags för avslutning för svenskundervisningen och firandet att Ramadan är slut. På den stora gräsmattan utanför grillar några män grillspett. Inne i den stora salen dukar de nya grannarna tillsammans.
– Tanken med "Grannar emellan" var att vi skulle laga mat tillsammans för att få förståelse för varandra och knyta kontakter, berättar Gunni Karlsson och Kicki Svenberg. Det är Kicki Svenberg som med hjälp av Gunni undervisar de asylboende och bybarn i att simma.
– Det är så givande att se den glädje som främst kvinnorna visat när de fått kasta av sig, hoppa i vattnet, och lära sig simma, säger Kicki Svenberg.
På Trehörna Wärdshus bor nu sex familjer. Från början var man 40 personer, men förra veckan fick flera familjer flytta till andra asylboenden. Trots det är salen full med matgäster.
– Här i Trehörna känner jag mig trygg. Här är man långt bort från krig. Här i Sverige och Trehörna finns de bästa människorna i världen, säger Ghulam Panaji från Afghanistan.
Han äter av buffén med mat som är lika nationellt blandad som gästerna.
Kocken Mohsen Nouri går runt med en stor bricka full med de petit choux som han bjuder gästerna på.
På bordet sitter Taim Eskandarani, tre månader. Hans mamma Noor och pappa Hasan har precis fått var sitt diplom från svenskläraren Ann-Britt Scherman för den svenskkurs de genomgått på Trehörna Wärdshus under våren.
– Det är bra att vi fått börja i en liten by. Det gör att vi enklare lär känna svenska traditioner och lär oss språket. Peter och våra grannar har sett till att vi fått utveckla oss här. Här kan vi lättare lära känna alla. Vi känner glädje här, säger Hasan Eskandarani, programmerare från Damaskus i Syrien.
Han berättar att han gör praktik på ett företag i Tranås, tack vare en granne i Trehörna som fixade kontakten med företaget.
Lunchen är slut och alla börjar vandra hemåt.
– Det har varit en fantastisk upplevelse att få lära känna alla dessa människor. Nu hoppas vi att de ska få uppehållstillstånd. Förr eller senare kommer de flytta härifrån, men vi hoppas att vi fortsätter att vara vänner även när de fått nytt boende.