"Leader plus Sommenbygd" har fram till år 2006 beviljats 24 miljoner kronor ur EU:s strukturfondsmedel. Tillsammans med den nationella medfinansieringen, från länstyrelse, landsting och kommuner, innebär det att det finns totalt 60 miljoner kronor att söka för olika typer av lokala samverkans- och utvecklingsprojekt med inriktning på natur och kultur.
"Leader plus" innebär en stor möjlighet för invånarna i kommunerna i Leader-området: Aneby, Boxholm, Kinda, Tran-ås, Ydre, Ödeshög samt Ulrika församling i Linköpings kommun.
Nästan alla kan söka, bara idén och projektet bygger på samverkan och samarbete.
Efter diverse dröjsmål på grund av nationella finanser som nu är lösta kommer nu "Leader plus Sommenbygd" i gång på allvar.
-- Målsättningen är att göra områdena attraktivare dels för dem som redan bor där men också så att flera människor flyttar dit, säger verksamhetsledaren Roger Silfver.
Tanken är att bidra till en bättre livskvalité. Barn- och ungdomar är den viktigaste målgruppen.
-- Vi vill försöka att bidra till att ungdomarna, när de själva bildat familj, kommer tillbaka till sin hembygd. Att det då finns möjlighet att bo och arbeta där, säger Silfver.
Genom att sprida information och stimulera till utvecklingsprojekt bland olika grupper i området ska det bli lättare att ansöka om bidrag till speciella projekt.
På onsdagen nyinvigdes Leaderkontoret i Tranås av Birgit Friggebo, landshövding i Jönköpings län. Från Linköping kom Birgitta Nyrinder, EU-samordnare på länstyrelsen i Östergötland.
Ordföranden för den lokala aktionsgruppen, Mikael Bäckström, invigningstalade, visade de nya lokalerna och presenterade kontorets nya personal, fyra personer.
-- Vår förhoppning är att detta kommer att bli en liten experimentverkstad för en levande landsbygd, sa Bäckström.
Ulla-Christina Dolk, ekonom på kontoret, presenterade en finansieringstabell över "Leader plus Sommenbygd". De pengar som finns att röra sig med från år 2001 till år 2006 är 24 miljoner kronor i EU-bidrag, 36 miljoner kronor från länsstyrelse, landsting och kommuner samt 30 000 kronor i privat finansiering.
Eva Karlsson, kommunalråd i Boxholm, är en av dem som denna dag är med på invigningen.
-- Jag tycker det här är ett utmärkt sätt att hålla liv i glesbygden och i de små tätorterna, säger hon.
Många projekt har hittills slagit väldigt väl ut. Ett exempel på det just i Boxholm är det nya konstsnöspåret som invigs i samhället torsdag kväll.