- Det är rena slavkontraktet. Jag får 2,30 till 2,40 kronor per liter mjölk medan Arlas medlemmar får 2,75, säger Oscarsson som från och med 1 oktober är utesluten ur Arla sedan han i slutet av förra året råkade i luven med en av Arlas inspektörer.
Då slutade Arla att hämta mjölk på gården. Mjölken fick hällas ut på gårdens åkermark, frånsett en period då den kördes till det kommunala reningsverket.
Men i och med att uteslutningen inte skulle träda i kraft förrän 1 oktober så beslutade Arla att återuppta hämtningen från och med pingsthelgen. Den hämtningen pågick till 17 oktober.
Enligt avtalet får han inte heller del i den så kallade efterlikviden som Arla delar ut till sina medlemmar.
- Det är den vinst som blir över när Arla har betalt för lite. Jag kräver likaprincipen. Jag är den ende som har ett specialkontrakt. Det är inte särskilt populärt att tvingas slänga ut klass 1-mjölk, men jag är tvungen att göra det.
Arla har hittills hämtat 2 000 liter mjölk varannan dag från gårdens 60 kor.
- Villkoren har varit att Arla ska komma med dubbla chaufförer, dessutom att en säkerhetsvakt och brorsan ska vara på gården när mjölken hämtas och jag själv ska hålla mig i bakgrunden.
- Vad har de att vara rädda för? En gubbe på 63 år som dessutom är ryggskadad. Jag har frågat chaufförerna, de tycker bara det är larvigt, säger Oscarsson som också menar att han är avstängd från sin egen arbetsplats.
Att frågan är ytterst känslig för Arla, visas bland annat av att ingen ansvarig på Arla vill uttala sig. Arlas regionchef Birgitta Ståhl hänvisar till Arlas informationsavdelning i Stockholm. Där hänvisar Katarina Malmström vidare till Ingvar Olsson, Arlas medlemschef. Han i sin tur hänvisar till Arlas motpart(!), Oscarssons advokat Jonas Ågren på Glimstedts advokatbyrå och till de två brev som Arlas bolagsjurist sänt till denne.
- De har också hyrt in två advokater från Vinge i Stockholm. Det bevisar kompetensen hos Arla, menar Oscarsson.
I breven sägs det bland annat att Arla flera gånger fått byta ut de inspektörer som besökt gården för att Oscarsson inte har förtroende för dem. Det har enligt Arla inneburit merarbete och ökade kostnader.
För att Oscarsson ska få sin mjölk hämtad, måste han ha ett leverantörsavtal med Arla. För att få det kräver Arla att få inspektera gården. Men någon sådan har inte gjorts då Oscarsson inte godkänner de inspektörer som Arla vill skicka.
"Genom Oscarssons uttalanden står det klart att Arla Foods förvägras en inspektion, och det kan följaktligen inte konstateras att Oscarssons gård uppfyller de krav som uppställts", skriver Arlas jurist.
Ännu är inte sista order sagt. Frågan om Oscarssons uteslutning kommer att behandlas av en skiljenämnd bestående av hovrättslagmannen vid Göta hovrätt och respektive parts juridiska ombud någon gång i januari februari nästa år.
Tills dess tvingas Oscarsson hälla ut mjölk, om inte parterna kan finna en lösning på leverantörskontraktet.