- Det är ena j-a kollegor man har, kommenterar Åke Oscarsson föreningsstämmans beslut i Århus om hans uteslutning. Samtidigt gläds han åt att mjölkhämtningen återupptogs under pingsthelgen.
Villkoren är dock att Oscarsson håller sig i bakgrunden och att det finns en granne med som vittne när mjölken hämtas från gården.
- Själv föreslog jag en vakt från Securitas, men det går bra med grannen också, säger han.
Som Corren tidigare rapporterat dömdes Oscarsson i mars av Eksjö tingsrätt till 50 dagsböter för ringa misshandel och ofredande av en Arla-inspektör. Oscarsson överklagade domen till hovrätten, som dock inte tog upp ärendet.
Nu går han vidare till Högsta domstolen.
På frågan om han har förhoppningar på att HD skulle ta upp fallet, svarar han:
- Inte ett skit, men jag förhalar i alla fall ärendet.
Arla har sedan i höstas vägrat hämta mjölk på gården.
Mjölken har hällts ut på gårdens åkermark, frånsett en period då den kördes till det kommunala reningsverket.
Arla beskyllde Oscarsson både för att inte hålla kvalitetskraven och för att vara en säkerhetsrisk för personalen. Förra året uteslöts därför Oscarsson som medlem av Arlas styrelse. Ett beslut som han överklagade till Arlas representantskapsstämma. Som nu konfirmerade styrelsens beslut.
Men Oscarsson ger inte upp kampen för det.
- Min advokat och jag har satt ihop 73 A4-sidor som vi lämnat in till en skiljedomstol. Ska man vinna måste man satsa helhjärtat, säger Åke Oscarsson.
På Arla foods informationsavdelning uppger Katarina Byström att föreningens stadgar säger att en skiljenämnd kan avgöra en tvist mellan en medlem och styrelse, om ena parten vill det.
- Varje part utser varsin förhandlare och kommer överens om en domare, i det här fallet hovrättspresidenten vid Göta hovrätt. Det är en snabbare process än att väcka talan vid en tingsrätt.
Om uteslutningen består efter 1 oktober innebär det att Oscarsson förlorar både sin rösträtt och innestående insats på 63 000 kronor i Arla. Insatsen är då förverkad.
Däremot innebär inte uteslutningen med automatik att Arla skulle sluta hämta mjölk på hans gård.
- Han kan ansöka om att vi hämtar mjölk. Men han får inte samma ersättning som våra medlemmar. Det är en favör som bara tillfaller kooperativet, säger Katarina Byström.