När Huges marina i Tranås begärdes i konkurs första juni år var besvikelsen stor hos de anställda. Men nu har hoppet om en fortsatt verksamhet växt sig allt större.
- Även om inget är klart så tror och hoppas jag på att vi kommer att finnas kvar, säger säljaren Andreas Johansson.
Trots allt hoppfull
Skuldberget på företaget har växt i takt med bolagets expandering. Till slut blev det för mycket och den första juni i år tvingades bolaget till konkurs.
Förra året visar bolaget ett minusresultat på över 50 miljoner kronor och de totala skulderna ligger på över 111 miljoner kronor. Men de två anställda som finns kvar i byggnaden på Hamngatan i Tranås är ändå hoppfulla.
- Under hösten tror jag att vi finns kvar under namnet Huges, men att vi då bara finns i Tranås, säger Andreas Johansson.
Han har varit anställd av Huges men jobbar nu åt konkursboet med att försöka sälja så mycket som möjligt.
- Vi har båtar till salu här för sammanlagt 15 miljoner kronor.
Kostsam expansion
Verksamheten ligger i Tranås hamn med bara ett tjugotal meter till strandkanten. En bra strategisk plats kan tyckas. Och med en ständigt ökande båttrafik i sjön Sommen med tusentals båtar borde Huges kunna ha överlevt.
- Huges i Tranås gick bra, visst hade vi röda siffror under lågkonjunkturen men våra nya ägare hade höga ambitioner men gjorde några felbeslut, säger Andreas Johansson.
De senaste åren har Huges redovisat minusresultat men det stora ödesdigra misstaget gjordes mellan 2009 och 2010 då bolaget köpte andra bolag.
Antalet anställda ökade från 15 till 69 samtidigt som omsättningen ökade med mer än det tredubbla under samma period, från drygt 60 miljoner kronor till 188 miljoner kronor. Men det kostade.
Under 2009 gick bolaget sju miljoner kronor minus. Året därpå var de röda siffrorna över 50 miljoner kronor samtidigt som skuldberget blev allt större. Utvecklingen blev till slut ohållbar.
Väntar på besked
På Huges-huset i Tranås var det omkring tio anställda fördelat på butik, verkstad och försäljning. För två av verksamheterna har det blivit en lösning, i onsdags fortsatte till exempel verkstadsdelen i ny regi med två tidigare Huges-anställda.
Och butiken, marinshopen, berördes inte av konkursen eftersom bolaget är ett dotterbolag till Mekonomen. Den tredje delen, båtförsäljningen, är ännu olöst men konkursboets målsättning är att någon också ska ta över den delen.
Verksamheten drivs vidare i väntan på besked och Andreas Johansson tror att det kommer att ordna sig men med en ägare som inte har så storslagna planer och som kommer att nöja sig med enbart verksamhet i Tranås.