Bredvid fikaautomaten på Tranås utbildningscentrum står en värmepump. Det är ett demonstrationsexemplar från värmepumpstillverkaren IVT, ett av de mest framgångsrika företagen i staden. Det är därmed ingen slump att utbildningen om energieffektiva system har hamnat just här.
Eleverna lär sig allt om olika typer av byggnader och deras uppvärmningssystem. Det är en av få utbildningar för den som vill jobba med energisparande åtgärder. Behovet av sådan yrkeskunskap från branschens sida är stor, och det är också förutsättningen för att få starta en kvalificerad yrkesutbildning (KY).
Den husägare som går över från olja till miljövänligare energikällor kan få bidrag. Det och kommande krav på energideklaration har lett till att allt fler installerar nya värmekällor i form av till exempel pelletsbrännare, värmepump eller fjärrvärme. Därmed behövs fler installatörer, fler som kan utföra energibesiktningar och fler som kan göra energibesparande åtgärder.
Denna utbildningsdag står kylteknik på programmet. Inte särskilt energibesparande. Men en livsmedelsaffär måste ju ha kyldiskar, och då kan dessa trimmas in på bästa energisnåla sätt.
Just det kan eleverna lära sig, och med hjälp av läraren Harald Petersson går de i smågrupper igenom hur ett kylaggregat fungerar. Han var för övrigt en av dem som var med och startade IVT. Föreläsaren Pierre Elmqvist finns också för att lära ut de mer teoretiska bitarna, om lagstiftningen och vilka köldmedier som finns.
Bland de 50-tal eleverna finns bara en tjej, och hon är inte på plats denna dag. Studenten Janne Dickman tror att marknadsföringen av utbildningen har gett lite fel signaler, nämligen att den skulle vara mycket praktiskt inriktad, något som i som han tror kan ha avskräckt tjejerna.
Så är det inte riktigt, föreläsningar varvas med Lärande i arbete, LIA, praktik på företagen. Eleven tränar också på att arbeta i team och lära sig utveckla problemlösningsförmåga och kritiskt tänkande.
Studenterna har en mixad bakgrund, det finns både de med lång yrkeserfarenhet och färskingar från gymnasiet. Och de kommer från hela landet.
Utbildningen kom igång våren 2005, och av den första kullen har merparten fått jobb, bland annat som konsulter, fastighetsskötare, IVT har anställt en del och enstaka har också fått uppdrag där de enbart arbetar med energianalyser.
Den dagen lagstiftningen om energideklarationer träder i kraft finns det mycket att göra. Egentligen skulle det ha skett 2006. Men regeringsskiftet ledde till att processen stannade av, berättar utbildningens programansvariga Johanna Lind. Nu väntar hon med spänning på besked.
Jobbmöjligheten med energideklarationer var dock inget de utbildningsansvariga räknade med från början. Det blir bara ytterligare ett ben att stå på.