Åke Oscarsson anses som en "farlig" person enligt Arlas bolagsjurist Johan Isaksson.
- Med "farlig" menar jag att det finns risk för fysisk skada för annan person och det är en bedömning som Arla gör i det här fallet, förtydligar han.
Styrelsen som i september i fjol uteslöt mjölkbonden Åke Oscarsson från den ekonomiska föreningen Arla, var enig i sitt beslut, enligt bolagsjuristen. Avstängningen från hämtning av mjölk som föregick beslutet om uteslutning, och som fortfarande gäller, baserades på två orsaker, enligt Johan Isaksson:
- Dels uppfyllde han inte våra kvalitetskrav, dels säger en av vår personal att han utsatts för misshandel. Vi gör då detta för att skydda vår personal. Det finns inget liknande fall i hela Sverige men vi är övertygade om att vi gör rätt.
När Åke Oscarsson först avstängdes fördes förhandlingar om kvalitetskraven samt att Arlas personal skulle kunna känna sig "säker" vid besök på gården. Anmälan, och det därmed följande åtalet om misshandel och hot, är ännu inte avgjort i domstol, ändå väljer Arla att beteckna Åke Oscarsson som farlig för företagets personal.
- Jag ser inget problem i att frågan inte är prövad i domstol Vi kan hamna i problem, om till exempel chaufförerna hamnar i trångmål. Vi kan inte skicka in folk där, det gäller att ha en säkerhetsmarginal, säger Johan Isaksson.
Om en dom i tingsrätten skulle gå emot Arla förändrar det inte företagets inställning, hävdar bolagsjuristen:
- Vi tror på vår personal. Vårt agerande är baserat på vår övertygelse om att vi gör rätt och även om Oscarsson uppfattar det som om han kommer i kläm. Vi är medvetna om att det kan bli fråga om stora skadestånd om han stämmer oss och får rätt i domstol, men vi gör detta för kollektivets bästa.
Uteslutningen som gäller sedan slutet av november i fjol, och följer på avstängningen, beror på att Åke Oscarsson har motarbetat föreningen och brutit mot dess stadgar, enligt Arla.
- Vi kunde inte bara låta Åke Oscarsson vara avstängd i fortsättningen. Hade vi inte agerat då, när han inte rättade sig efter våra krav, hade vi inte kunnat utesluta honom senare. I så fall hade vi godtagit en sådan praxis att man kan uppföra sig som han gör, säger Johan Isaksson.
Det är inte en fråga om personkemi mellan Åke Oscarsson och någon enskild inspektör enligt chefsjuristen.
- Vi har försökt byta inspektörer men det har inte fungerat, säger han.
Arla har fortfarande hämtningsplikt på gården till september i år och Åke Oscarsson har undertecknat en försäkran att inte ha någon kontakt med Arlas personal då de besöker gården. Det rent formella hindret för hämtning är just nu "bara" kvalitetskraven och bollen ligger hos Åke Oscarsson, menar chefsjuristen:
- Han behöver bara åtgärda bristerna och kontakta oss så börjar vi hämta efter en inspektion som godkänns.
Uteslutningen från Arla är inte oåterkallelig, Åke Oscarsson kan begära prövning av beslutet hos föreningsstämman, men har ännu inte gjort det.
Även informationsansvariga på Arla, Catarina Malmström poängterar att Åke Oscarsson inte uppfyller de kvalitetskrav Arla ställer på sina leverantörer.
- Vi har ett kvalitetsprogram som gäller alla som levererar till oss och han klarade inte den kontrollen vid sista tillfället. Programmet innefattar förutom mjölkkvalitet också komponenter som djurhållning och hygien.
I det senaste protokollet från Äppleryds gård har man bland annat anmärkt på silfilterhållare som är smutsiga in- och utvändigt samt avlagringar på dem, dålig rengöring av tanklock, dåligt med strö hos kalvarna, överbelagt i boxarna, smutsiga djur, dåligt med strö i rastfållan, ej låsbart medicinskåp, flugor i armaturer samt ej godkänt foder.
- Det sista är direkt fel. Jag har foder från Svenskt Foder som är en godkänd leverantör. Annat är bedömningsfrågor och mjölken har det aldrig varit fel på, säger Åke Oscarsson.
Enligt Catarina Malmström har Åke Oscarsson tidigare haft kvalitetsproblem av och till men kan inte svara på hur länge det varit så.
Monopolsituation som mjölkmottagare i länet ger inte företaget någon skyldighet att ta emot mjölk, säger hon och att inspektörerna skulle kunna vara olika noggranna på olika gårdar är en tankegång hon inte håller med om.
- Självfallet är inspektionerna lika på alla gårdar, säger Catarina Malmström.