Dagsböter för ringa misshandel

Eksjö tingrätt dömde i går mjölkbonden Åke Oscarsson till 50 dagsböter för ringa misshandel och ofredande av en Arlainspektör.

tranås2003-03-05 05:37

Däremot ogillade tingsrätten den åtalspunkt som gällde olaga hot. Tingsrätten avvisade också inspektörens skadeståndskrav.

Åke Oscarsson är missnöjd med domen.

- Jag hade räknat med att bli frikänd. Målsägaren ljuger. Eftersom det rör sig om mycket bötespengar tänker jag överklaga till Göta hovrätt i Jönköping.

Vid rättegången för 14 dagar sedan stod ord mot ord. Åke Oscarsson nekade till brotten.

Trovärdig berättelse

Arlainspektören berättade att han vid en inspektion på Åke Oscarssons gård Äpplaryd den 19 september 2002 fått ett slag med en kartongskylt i huvudet. Därefter hade Åke Oscarsson slagit honom med öppen hand över armen, axeln och halsen. Senare kom Åke Oscarsson emot honom med en piassava-kvast och hötte med den framför sig. Den tilltalade skrek och gormade under hela besöket.

Tingsrätten skriver i domen att Arlainspektören har lämnat en detaljerad, konsekvent och trovärdig berättelse utan överdrifter. Genom dessa uppgifter finner tingsrätten det styrkt att Oscarsson slagit en kartongskiva i huvudet på inspektören. Gärningen är att bedöma som ofredande.

De tre slagen med öppen hand betraktar tingsrätten som ringa misshandel. Däremot har inte åklagaren lyckats bevisa att de verbala utfallen var hotfulla. Åtalet för olaga hot ogillades alltså.

Åke Oscarsson är sedan förra året i fejd med Arla. Sedan slutet av september 2002 hämtar Arla inte längre mjölk på hans gård. Arlas chefsjurist Johan Isaksson anser att Oscarsson är farlig för Arlas personal.

Mjölken slås ut

Åke Oscarsson har tillstånd från länsstyrelsen för att slå ut mjölken direkt på sina åkrar sedan det kommunala reningsverket inte kunnat hantera de dagliga mjölkvolymerna på cirka 1 500 liter. Gården har 60 mjölkkor och det rör sig om inemot 300 000 liter sedan Arla inledde bojkotten i höstas.

Arlas styrelse uteslöt Åke Oscarsson ur föreningen den 26 november i fjol, bland annat på grund av det nu avgjorda åtalet. Enligt stadgarna har Oscarsson möjlighet att överklaga styrelsebeslutet till Arlas föreningsstämma som pågår denna vecka i Stockholm. Oscarsson skrev ett överklagande som kom till Arla förra fredagen.

Enligt Arlas presschef Katarina Malmström anlände skrivelsen för kort tid före stämman, men styrelsen överväger ändå att låta stämman behandla överklagandet.

Skiljenämnd

Katarina Malmstöm säger också att det finns planer på att lösa tvisten genom ett skiljenämndsförfarande. Skiljenämnden kan tidigast börja arbeta om en månad.

Skiljenämnder är privata, hemliga och dyra domstolar. De används ofta i affärsavtal som en sista utväg att för att snabbt och diskret slita tvister mellan två parter. En skiljenämnd består av två partsutsedda skiljemän och en av skiljemännen utsedd ordförande. De tre juristerna sätter sina egna arvoden och nämnden arbetar under sekretess.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om