Varken Åke Oscarsson eller hans advokat Jonas Ågren är nöjd med beslutet, men eftersom det inte kan överklagas kan man bara finna sig i situationen.
-- Det är ett orättvist beslut och en katastrof för Åke. Men vi kan inte göra något mer åt saken. Jag har inte hunnit läsa igenom beslutet noga, men det kan överklagas bara om det har förekommit ett sakfel, vilket jag dock inte tror, säger Jonas Ågren, Åke Oscarssons advokat.
Därmed avslutas en konflikt mellan lantbrukaren i Äpplaryd och Arla, som började redan i september 2002. Efter att i 40 år ha levererat klass 1-mjölk till Arla hamnade Åke Oscarsson i ett bråk med en Arlainspektör som kontrollerade hans gård. Parterna hade olika åsikter om hur kontrollen gick. Efter besöket polisanmälde inspektören Åke Oscarsson för misshandel och olaga hot. Eksjö tingsrätt dömde sedan honom för ringa misshandel och ofredande, dock inte för olaga hot.
Snart efter bråket uteslöts Åke Oscarsson från Arlaföreningen och Arla slutade hämta mjölk från hans gård. Drygt 1 200 liter mjölk från gårdens 60 mjölkkor hälldes ut varje dag på gårdens åkermark, bara under en kort period kördes mjölken till det kommunala reningsverket. Mellan pingsthelgen och 17 november 2003 återupptog Arla mjölkhämtningen från Oscarsson, men då gällde inte samma villkor som för Arlaföreningens medlemmar. Mjölkleverantörer som inte är med i Arlaföreningen får betydligt lägre pris för mjölk och får inte ta del av Arlas vinst.
-- Det var ett slavkontrakt som ingen annan hade och som ingen skulle kunna acceptera. Dessutom hade Arla två chaufförer och speciella krav att även en granne skulle närvara varje gång vid mjölkhämtningen, säger Åke Oscarsson.
Parterna hittade ingen lösning kring kontraktet och mjölkhämtningen upphörde för gott den 17 november i fjol. Mjölken hälldes ut på åkrarna igen. En skiljenämnd bestående av hovrättslagmannen vid Göta hovrätt och parternas juridiska ombud behandlade nu frågan om Oscarssons uteslutning och fann att Arla gjorde rätt. Processen i en skiljenämnd är en form av en privat rättegång som sker utan offentlig insyn och beslutet kan inte överklagas.
Enlig Johan Isaksson, Arlas jurist, kan Oscarsson ansöka om att återigen bli leverantör till Arla och att även bli medlem i Arlaföreningen.
-- Men då måste han uppfylla samma krav som Arlaföreningens övriga medlemmar. Man måste få kontrollera hans gård som alla andras. Dessa regler har tagits fram av Arlaföreningens medlemmar själva, liksom att leverantörer som inte är med i föreningen inte kan få samma pris som medlemmarna, säger Johan Isaksson.
För Åke Oscarsson verkar dessa möjligheter vara helt uteslutna även om han ännu inte har bestämt sig för vad han ska göra.
-- Det går inte att driva en gård och sälja mjölk så billigt som Arla föreslår i sitt kontrakt. Och jag tror inte heller Arlaföreningen skulle vilja ta mig tillbaka nu när de har slängt ut mig. Dessutom tar det hela så lång tid, säger Åke Oscarsson.
Mjölkkriget har kostat Åke Oscarsson över två miljoner kronor, drygt 1,5 miljoner för den uthällda mjölken och över 500 000 kronor för olika rättegångar. Arla behöll också Oscarsson insats på 70 000 kronor. Och efter skiljenämndens beslut anser lantbrukaren i Äpplaryd att det hela inte kan fortsätta så.
-- Det närmaste till hands är att sälja korna till slakt, men jag funderar fortfarande. Det finns tyvärr ingen annan som jag kan sälja mjölk till. Det är sorgligt att Arla tackar mig på så sätt efter att jag i 40 år har levererat klass 1-mjölk till dem, säger han.