Bland annat sägs bonden ha sprutat vatten på inspektören och slagit honom med en skylt. Arla polisanmälde Oscarsson för hot och misshandel och avbröt hämtningen av mjölk.
På gården finns sextio mjölkkor som producerar omkring 1 500 liter mjölk per dag. Från september har Åke Oscarsson slagit ut sin mjölk på åkrarna, och sedan tjälen kommit, kört mjölken till det kommunala reningsverket, som inte är dimensionerat för att ta emot sådana mängder.
Vid ett styrelsemöte 26 november uteslöts så Oscarsson från Arlas ekonomiska förening, utan att han fått yttra sig i frågan inför mötet.
Uteslutningen träder i kraft från 30 september i år.
- Det är tvivelaktigt om Arla enligt lagen för ekonomiska föreningar har rätt att utesluta en medlem på detta sätt. Jag tror att Oscarsson har retat upp en del personer i skiktet under den direkta toppledningen för Arla, därför är man inte samarbetsvillig, säger Oscarssons advokat, Bengt Svegfors.
Ekonomisk ersättning till Oscarsson för att Arla ska sluta hämta mjölk hos honom har diskuterats.
- Man sade från centralt håll på Arla att men kunde tänka sig att försöka förankra ett beslut om ersättning på 500 000 kronor, detta utan att inbegripa ersättningen för redan förstörd mjölk, säger Bengt Svegfors.
Den tänkta ersättningen är dock alldeles för låg för att täcka avvecklingskostnaderna, anser Åke Oscarsson.
I december i fjol tycktes äntligen en förlikning vara på gång mellan Arla och Åke Oscarsson. Två inspektörer kom till gården dagen före julafton, därefter skulle mjölkleveranserna eventuellt kunna återupptas.
Men fortfarande fanns brister, enligt inspektörerna, och när Åke Oscarsson fick reda på att det både videofilmats och fotograferats i ladugården i samband med inspektionen utan hans vetskap, polisanmälde han Arla för detta.
- Mitt intryck är att det inte är mjölkkvalitén som är det avgörande. Jag tycker det gått prestige i detta från Arlas sida. Den senaste inspektionen anmärker på rena bagateller, som flugor i en lysrörsarmatur till exempel, säger Bengt Svegfors.
Konflikten har sin början i en rutininspektion som Arla gjorde i början av maj. Den man som senare polisanmälde Åke Oscarsson, anmärkte då på den allmänna hygienen i ladugården.
- Det behövde tvättas och rengöras allmänt och klövarna på korna behövde verkas tyckte han. Men det fanns inget att anmärka på mjölkanläggningen vad det till exempel gällde sporer och bakterier, säger Åke Oscarsson.
Han fick så sent som 1998 silvermedalj för sin mjölkkvalité.
- För det fordras minst arton års prickfria leveranser, säger Åke Oscarsson.
Vid inspektörens återbesök några veckor senare hade Oscarsson inte åtgärdat de påpekade bristerna.
- Jag hölls med höet och hade inte tid.
Inspektören återkom några gånger innan "slutinspektionen" ägde rum 19 augusti.
- Då hade jag till punkt och pricka åtgärdat allt som stod i den skrivelse jag fick. När jag frågade om gården höll Arlakvalité sade inspektören att det gjorde den och att mjölkanläggningen var godkänd, säger Åke Oscarsson.
Några dagar senare fick han ett brev om att mjölkhämtningen skulle upphöra.
- Det stod att jag var en säkerhetsrisk, säger Åke Oscarsson som medger att en del högljudd ordväxling förekommit vid inspektionerna.
- Vi har trätt ordentligt och skrikit till varandra. Men jag har aldrig gått till handgripligheter, snarare har jag gått undan en bit när jag skrikit, säger Åke Oscarsson som inte alls kan förstå att inspektören kunnat känna sig hotad.
Han är kritisk mot sakkunskapen inom Arla, både i stort och smått, och menar att den kritiken, som han också fört fram vid medlemsmöten, ligger till grund för Arlas agerande nu.
- Jag gör väl också fel ibland och är lite uppkäftig. Men Arla vill att man ska stå med mössan i hand, det går inte an att kritisera dem, säger Åke Oscarsson.
Arlas vägran att hämta mjölk tär på hans resurser.
- Att slå ut mjölk är det jävligaste en bonde kan råka ut för, och snart måste jag börja betala räkningarna från kommunen för mjölkhämtningen till reningsverket. Jag vet inte hur länge mina pengar räcker, säger Åke Oscarsson.
När nya förhandlingar med Arla kommer igång kan inte advokat Bengt Svegfors säga.
- Jag ska ta kontakt med dem någon av de närmaste dagarna så att vi kan försöka hitta en lösning, säger han.
I morgon:
Arla svarar på frågor om åtgärderna mot den "farlige" bonden