Äntligen dags – gå ut i trädgården

Vad händer i trädgården just nu? Med start i dag kommer Pernilla Eriksson att ge tips och inspiration här på Bostadssidan. Pernilla är utbildad i trädgårds­anläggning, driver Spira trädgårdsdesign och har förstås gröna fingrar. En gång i månaden skriver hon om allt som växer och frodas omkring oss. Välkomna!

Foto:

Trädgårdsdags2017-03-18 11:45

Vårkrukor, beskärning, uppstädning i perenn­rabatterna och odling av vårt eget trädgårdsskafferi är härliga trädgårdssysslor att ta sig an redan nu i mars.

Våren kan kännas lite seg så här i början, särskilt i år när vi är lite snuvade på vintern.

Tur att växtbutikerna är fyllda med vår i form av penséer och olika vårlökar. Vårlökarna sparar jag såklart och petar ned i trädgården när tjälen släppt. En favorit är Kungsängslilja som dök upp för första gången i trädgården förra våren efter plantering flera år tidigare. Gärna flera sådana överraskningar i trädgården!

Den riktigt odlingssugna har kanske påbörjat odlandet i en varmbänk – det har jag! Min första någonsin och det är så spännande.

En varmbänk kan göras på lite olika sätt med ram av pallkragar eller halmbalar. Eller mer exklusiva snickrade eller murade varianter. Värmen bevaras med fönster eller plastlock.

Det som gör att det blir en varmbänk är att den fylls med halmblandad gödsel som brinner och ger ifrån sig värme. Min varmbänk gjordes sista januari och därefter följde en tid med lite varmbänksnojja. Först steg temperaturen lite långsamt men med lite mer halm och varmvatten kom den igång. 12 februari sådde jag, då jag trodde den nått sin varmaste punkt och var på väg ned i temperatur. Därefter följde några riktigt varma dagar i bänken, men i skrivande stund verkar varmbänken svalnat väl mycket och det går lite trögt. Nästa gång blir det mer torrt material i från början.

Har du ingen varmbänk går det ändå att börja så i land eller kanske pallkragar med eller utan lock. Spenat, sallat, dill, persilja, ruccola och sommarmorot är grönsaker som är bra att så tidigt.

Nu avlöser frösådderna inomhus varandra. Tidigt ut hos mig (redan i slutet av december) var bland annat kruktomaten ”Vilma” och troligtvis blir det fler tomater nu i tomatmånaden mars. Frön till vinbärstomat finns hemma och ska ned i jorden så snart som möjligt.

Så här års pockar fruktträd, buskar och perennrabatter på lite uppmärksamhet. Förhoppningsvis blir det också många tillfällen att luta huvudet mot husväggen och njuta av de första värmande solstrålarna. Kom ihåg att kraftig beskärning av fruktträd ger en hel del vattenskott (uppåtriktade långa skott som tar energi från blomning och frukt).

Har ditt träd väldigt mycket vattenskott är det bra att bara ta en del och beskära mer i JAS (juli, augusti, september). Många buskar, till exempel kornell och schersmin, mår bra av att gammal ved klipps ned till basen litegrann varje år. På kornell är det de yngre grenarna som är färgrika och ger vintervärde. Minst jobb med perennrabatterna är att bara bryta sönder fjolårsperennerna och lämna kvar det mesta. Det både skyddar, sysselsätter maskarna och ger fin, mullrik jord på sikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!