"Jag vill att man ska undra vad som händer runt kröken"

Att Maria älskar olika färger och att få ge utlopp för sin kreativitet märks i familjens trädgård – där husets raka linjer mjukas upp av böljande former i rabatterna.
– Med olika gångar där man inte upptäcker allt direkt skapas en nyfikenhet att vilja se mer, säger hon.

Det japanska gräset miscanthus, gräset tuvrör, japansk lönn, solbrud och solhatt håller till i den här rabatten. Till höger en stor hängbjörk.
Som kanter till rabatterna har paret satsat antingen på naturstenar eller cortenstål. "Vi måttbeställde kanten till en rabatt ochköpte enmeterslängder som man hakar i varandra till andra rabatter. Det är bara att slå ned i marken med hjälp av en mjuk klubba.

Det japanska gräset miscanthus, gräset tuvrör, japansk lönn, solbrud och solhatt håller till i den här rabatten. Till höger en stor hängbjörk. Som kanter till rabatterna har paret satsat antingen på naturstenar eller cortenstål. "Vi måttbeställde kanten till en rabatt ochköpte enmeterslängder som man hakar i varandra till andra rabatter. Det är bara att slå ned i marken med hjälp av en mjuk klubba.

Foto: Peter Ericsson

Trädgård2021-08-18 20:00

När paret flyttade till sitt första gemensamma hus 2009 väcktes passionen för att odla i trädgården.

Inte minst för Maria.

– Min sambo Peter är biolog i botten med ett stort intresse för natur och djur – något som vi delar. Det var han som byggde altanen och vi hjälps åt att sköta om trädgården. Men det är jag som ritar och planerar hur de olika rabatterna ska se ut, berättar hon.

Där finns chansen att släppa loss sin fantasi och kreativitet fullt ut. Det estetiska betyder mycket.

– Eftersom strukturen är viktig finns en kombination av små och stora träd, buskar och gräs som bas i rabatterna. För utfyllnad fyller vi på med perenner. Många av trädgårdens buskar är också vintergröna och livar upp den på vinterhalvåret. Grässorternas silhuetter ger också liv till vinterrabatten, då de får stå orörda ända fram till vårkanten. Sedan klipps de ned, för att komma med ny kraft. 

Att olika perenners blomning avlöser varandra under sommarhalvåret prioriteras högt.

– Det är härligt att kunna njuta av något som blommar hela tiden i alla rabatter. Jag går runt varje dag och tittar mig omkring. Det händer så mycket hela tiden och är alltid något nytt som börjat blomma eller doftar gott.

Många placerar sina rabatter utmed kanterna – men Maria tipsar om att våga lägga vissa av dem mitt på gräsmattan.

– Gärna upphöjda av stenar, en mur eller sluttningar så att växterna kommer upp en del på höjden och presenteras på ett annat sätt.

Hon har vågat att göra rabatterna stora – utan att ”dutta” med för många växter här och där eftersom det lätt skapar ett rörigt intryck. 

– Satsa i stället på noga utvalda perenner och köp många av dem för att plantera tillsammans. Läget är viktigt. Anlägger du en rabatt i söderläge måste du välja växter som tål mycket sol. Vidare är det bra att satsa på tåliga perenner och buskar som passar den växtzonen du bor i. Det är både dyrt och tråkigt att odla växter som inte överlever.

Att ha rabatterna spridda runtom i trädgården och skapa gångar mellan och runt dem bidrar också till att man inte ser allt på en gång.

– Jag vill att alla ska bli nyfikna att upptäcka vad som händer runt kröken. Och något som fokuseras mycket på är att mjuka upp rabatterna med böljande former som kontrast till husets och altanens raka linjer.

Från början bestod tomten mest av gräsmatta, fruktträd och en hel del plattor.

– Det var ganska mörkt och murrigt. Inte särskilt roligt för en person som älskar färger. Frånsett blommornas olika nyanser lättar vi upp med flera olika färger med bland annat utemöbler och dynor.

Altanen byggdes i nivå med huset – för att få en känsla av förlängning av inne och ute.

– Där har vi olika sittplatser, som används väldigt mycket under framför allt sommarhalvåret. Både för att äta mat, fika, sitta och läsa eller bara koppla av. 

För att få växterna att trivas i sin miljö krävs inte bara rätt läge, utan dessutom bland annat rätt jord.

– Vår lerjord som finns i marken här är tung och knappast idealisk. Det har blivit en hel del blandningar mellan kogödsel, barkmull och planteringsjord – som mjukar upp och ger liv åt den annars ”tunga” lerjorden.

Maria och Peter

Bor: I ett funkishus från 1958 i Johannelund, Linköping med barnen Gustav och Siri.

Storlek på tomten: 439 kvadratmeter, växtzon 2 och i vissa delar 1.

Parets tre bästa tips: 

* Gör ett ordentligt grundarbete – gräv ur och ta bort tung lerjord. Blanda upp med kogödsel, planteringsjord och barkmull.

* Satsa på struktur i rabatterna – som exempelvis gräs, små träd och vintergröna buskar för en livfull rabatt året om.

* Satsa på större växtexemplar så tar det inte många år innan de fyller ut rabatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!