Publiken strömmar till Torpön

Sjön Sommen naturum på Torpön har blivit en formidabel succé. På bara en månad har mer än dubbelt så många som man kalkylerat med för hela säsongen besökt anläggningen.

Göran Hector och Gustav Hörling är mer än nöjda efter en succéartad första månad för Sommens naturum. Kallare vatten i akvariet och ett vidvinkelobjektiv på vattenkikaren skulle de dock inte tacka nej till.

Göran Hector och Gustav Hörling är mer än nöjda efter en succéartad första månad för Sommens naturum. Kallare vatten i akvariet och ett vidvinkelobjektiv på vattenkikaren skulle de dock inte tacka nej till.

Foto:

Torpön2002-07-23 05:26

-- Vi är naturligtvis överlyckliga, säger Gustav Hörling som är en av drivkrafterna bakom Sommens naturrum.

-- Intresset har överträffat alla förväntningar. Lite lågt räknat behövde vi 2 000 besök för att det hela skulle gå runt och i onsdags, efter precis en månad, passerade vi 4 200.

Sjön Sommen naturum drivs av Torpöns hembygdsförening i samarbete med Torpöns camping och alla är förstås införstådda med att mycket är nyhetens behag.

-- Visst är det så och därför måste vi hela tiden jobba med att hitta nya attraktioner, säger Gustav Hörling.

Birgitta nästa år

Avsikten är att varje säsong hitta ett tema och detta år står Torpön i centrum. Att det blir ett Birgitta-tema nästa år när det är Birgittajubileum, är nog ingen vild gissning. Helgonet har ju en anknytning till Aspanäs.

-- Det lutar däråt och sedan får vi göra något med ångbåtar. Då är det 100 år sedan Boxholm III sjösattes och under åren har det nog funnits uppåt ett femtontal ångbåtar i Sommen, berättar Gustav Hörling.

Kallare vatten önskas

Akvariet, där de flesta av sjöns fiskarter kan beskådas, är jämte Roland Törnqvists skalenliga modell av Sommen det som främst tilldrar sig besökarnas intresse. Göran Hector har själv fångat fisken till akvariet men är trots succén inte helt nöjd.

-- Vi skulle behöva få ned temperaturen på vattnet. Vi kan till exempel inte kan ha röding i akvariet. Önskemålet är att få ned temperaturen till 10--12 grader och vi jobbar på att hitta en lämplig lösning.

Planer finns också på att utveckla modellen över Sommen ytterligare.

-- Att märka ut kända platser, kanske få upp lite skog och framförallt få fram kyrkorna på ett bra sätt vore önskvärt. Vi kanske ska be Ingvar Rydeljung i Tranås, som är en skicklig modellbyggare, att bygga små kyrkor som skulle bli bra landmärken och ge modellen ännu en dimension, säger Gustav Hörling. Han är nöjd med det mesta, utom vattenkikaren.

-- Det blev tyvärr inte riktigt vad vi tänkt oss. För att kunna se fiskarna i sjön måste det till någon form av vidvinkelobjektiv på röret och hur det ska lösas vet jag inte i dagsläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om