Två kilometer från färjeläget på Torpön ligger Stebbarps gård. Där den gamla drängstugan tidigare låg, finns idag både gårdsbutik, förädlingslokal och ett par bäddar för övernattning. Här tillverkar glassälskaren Lena Gunnarsson svensk kulglass baserad på grädde och mjölk i bäriga och ibland också ovanliga smakkombinationer. Men resan hit har varit lite kurvig.
– Från 1994 hade vi traditionellt lantbruk med grisar. Men det blev tufft att ha en så liten besättning så då satsade jag på att starta en bärodling. Självplock med jordgubbar, hallon och blåbär var tanken, men det slutade med att jag mest fick plocka själv och då började jag förädla.
Efterfrågan fick Lena att våga mer och efter tio år med en mindre uteservering formades nya sittytor i ett gigantiskt växthus intill den vidsträckta utsikten över Sommen.
– Jag märkte att det som lockade mest var färska bär. Sen dess har jag läst på och testat mig fram med mina egna glassrecept.
Förhållandet mellan fett, socker och vätska som är finessen för rätt konsistens och fryspunkt, menar Lena.
– Det är rena kemin så jag sitter mycket med miniräknaren på kvällarna. Men jag drivs av att det är utmaning att se om jag lyckas. Sen är jag grisenvis också, jag ger mig aldrig.
Tre priser har hon tagit hem i Glass-SM de senaste åren. Pistage, citronsorbet och den lite udda kombinationen blåbär/lakrits.
– Jag försöker hitta nya smaker inför varje säsong. I år har jag tagit fram vit kaffeglass och syrenblomssorbet.